Важно за Интрастат операторите: нови диапазони за входящ контрол на данните за стоки от глави 22 и 44 на Комбинираната номенклатура

От 8 януари 2016 г. се разширява обхвата на стоките, за които се прави валидация на данните при приемане на Интрастат декларации на базата на определени от НАП диапазони за минимално и максимално тегло в килограми за единица количество по допълнителна мярка. Към досегашния списък на такива стоки се добавят всички кодове на стоки от глави 22 и 44 на Комбинираната номенклатура на стоките.

Изменено е и съобщението за грешки при отклонение на данните от определените диапазони, като новият текст е: "Съотношението „Нето тегло в кг“/„Количество по доп. Мярка“ е извън допустимия диапазон (минимум-максимум) определен от НАП за нето тегло в килограми за единица количество по допълнителна мярка за стока с попълнения код в поле „Код на стока“.

Списък с кодовете на стоки от Комбинираната номенклатура, за които има диапазони за минимално и максимално тегло в килограми за единица количество по допълнителна мярка са достъпни в рубрика 'Номенклатура". Там може да намерите и необходимата информация за работа с коефициенти за конвертиране на нетно тегло в количество по допълнителна мярка или стойност, включително препоръки как да се постъпва в случаи на възникване на горепосочената грешка при подаване на Интрастат декларации.