И аз имам същия проблем. Лице, назначено на ТД и осигурено за всички социални рискове, уведомил е възложителя по ГД, но въпреки това не са удържани осигуровки. Какво се прави в такъв случай, внася ли осигуровките си като СОЛ за този доход от ГД? Благодаря.
ОК, тогава още едно въпросче :) фактурата е на стойност 400 лв, с какви суми тр. да издам ф-рата:
ДО: 333,33 лв
ДДС: 66,67 лв
Общо: 400 лв

или

ДО 400 лв
ДДС: 80 лв
Общо 480 лв

Извинете ме за може би глупавите въпроси, но не ми се беше случвало до сега, изчетох доста форуми и статии, но никъде не видях такъв случай.
Здравейте, и аз имам един въпрос по повод префактурирането на разходи, но при мен става въпрос за услуга - транспортна, като доставчикът, издал ми фактурата не е регистрирано по ЗДДС, фирмата, която трябва да префактурира услугата - т. е нашета, е регистрирана по ЗДДС, както е регистриран и получателя на префактурираната услуга. Въпросът ми е, при положение, че не е ползван данъчен кредит от наша страна, на какво основание няма да начисля ДДС при префактурирането към третата страна? Благодаря предварително.

Поздрави
Марияна
Да, ЮЛНЦ е регистрирано по ЗДДС.
Здравейте, имам един въпрос. И аз съм новатор във воденето на счетоводство на ЮЛНЦ :)
 Сдружение с нестопанска цел - спортен клуб, регистрирано по ЗДДС е сключило договор с юридическо лице за спонсорство и реклама за сумата от 10000 лв на месец. Въпроса ми е - това търговска сделка ли е? И във фактурата трябва ли да се посочва ДДС и ако не - какво е основанието за неначисляване на ДДС.

Благодаря Ви.
Благодаря много mariana.konsul. Хубав уикенд ти пожелавам
Значи в случая, когато през съответния месец лицата - безработен (получаващ обезщетение за това) и студент, получаващи възнагр. след приспадане на нормативн-опризнатите разходи под МРЗ -  отдържам само данък, и нищо друго.
Здравейте, в контекста на темата и аз имам няколко въпросчета по повод гражданските договори. Къде ли не се рових из кодекса и ЗЗО и до кой ли не се допитах и стана една каша. Въпроса ми е: Лице, регистрирано като безработно и получаващо обезшетение за безработица е на ГД през месеца, който е под минималната РЗ за страната - отдържат ли се осигуровки? Студенти, също на ГД, не са не са назначени на ТД при др. работодател - отдържат ли се осигуровки?

Благодаря предварително.
Хубав ден на всички :)