Здравейте! Става въпрос за работник, който е съкратен през 2013 г. и в последствие през  2016 е възстановен от съда. Междувременно е работил 7 месеца при друг работодател, след шестмесечния срок. Същият не желае да заема мястото, от което е съкратен и ТД е прекратен. Питането ми е дали работникът трябва да представи някакъв документ за внесените осигуровки при другия работодател или фирмата, която дължи внасяне на осигуровките за периода от съкращаването до прекратяването на ТД може да си ги получи от НАП като се ползва от съдебното решение.  Благодаря предварително.
Здравейте! Моля за информация в какъв срок се изплаща обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ след като работника подаде декларация, че не е започнал работа при друг работодател и след като представи трудова книжка за констатация. Веднага ли се изплаща или в месечен срок? Съкращението е от 11.09.2013 г., работника се обади, че на 11.10.2013г. ще дойде да си подаде декларацията, защото не бил започнал работа. В какъв срок след подаване на декларацията трябва да му платим? И в бележката, която му се издава по чл. 45 по ЗДОФЛ включва ли се това обезщетение или не? Благодаря предварително
Здравейте! Интересува ме в какъв срок се изплаща обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ след като работника подаде декларация, че не е започнал работа при друг работодател и след като представи трудова книжка за констатация. Веднага ли се изплаща или в месечен срок? Съкращението е от 11.09.2013 г., работника се обади, че на 11.10.2013г. ще дойде да си подаде декларацията, защото не бил започнал работа. В какъв срок след подаване на декларацията трябва да му платим?
Точно там е проблемът. Шофьорите казват, че така им е казано да ги предават от прекия ръководител, прекия ръководител мълчи по въпроса, а шефката иска обяснение защо не са приключвани от шофьорите и казва, че ще им наложи дисциплинарно наказание. В тази фирма никой не може да ми каже къде са им вътрешните правила и дали работниците и служителите са запознати с тях.
Ако шофьорите не ви предават напълно оформени пътни листове как процедирате? Намирам пътни листове, в които не е нанесено на лицевата част товарителница №, товар и отзад не са изчислени общите километри и километрите от точка до точка. Пътните листове са допълвани от прекия ръководител на обекта, който трябва да упражнява контрол. Може ли за непълно попълнени пътни листове да бъдат наказани дисциплинарно и от кого се търси отговорността - от шофьора или от прекия ръководител, който трябва да проверява пътните листове при предаване.
Няма защо, аз съм благодарна на всички, които ми писаха и ми помогнаха.
Прикачам отговора от Министерство на транспорта по темата.
:) Дянков си свърши работата, но няма спомен да се е извинил, вероятно съм пропуснала този момент. Аз се извиних, защото може въпросите ми да ви се сторят странни, да не кажа тъпи, но съм съвсем, съвсем новобранец в тази област и определено ще имам нужда от помощ. Принципно сферата, в която работя е съвсем различна, а това работя по заместване в момента. Затова благодаря на всички, които се отзоваха.  :blush:
Много благодаря. Мисля, че Вашият файл ще ми свърши работа. Остава ми само да успея да убедя шефа, че няма да му начислят печалба върху разхода на гориво, както преди отпадане действието на Наредба 3. Ииии моля да ме извините, новобранец съм в областта и може отново да питам. Благодаря на всички, които се отзоваха. Хубав и спорен ден.
Благодаря! Преразхода всъщност си е действителен разход, но шефа се дърпа и не иска да завиши разходната норма. Вчера правиха контролно замерване и видяха, че действително определената разходна норма не стига до никъде. Аз ползвах подобна  форма, но от общото количество заредено гориво приспадам и разхода, който е предвиден за разтоварване. Фирмата превозва цимент в насипно състояние и при разтоварването има разход на гориво. От друга страна шофьорите не ми посочват градско и извънградско, а само общо км. В тази фирма е лудница, май ще се разделяме. Благодаря за формата.
Здравейте! Може ли някой да даде по-подробна информация за тези предварителни медицински прегледи. Фирмата ни извършва превоз на товари за собствена сметка, шофьорите имат на разположение всички необходими разрешителни, лиценци и всичко, което се се изисква от ДАИ, спират ги, проверяват ги, но до сега никой не им е искал такива документи за медицински прегледи. Да не говорим, че ежедневни няма как да стане, тъй като фирмата има бази на няколко места в БГ с по един-два камиона и курсовете не са по график, а по заявка на клиенти. На мен лично ми се струва невъзможно това да се прави, но в сбърканата ни държава все сбъркани закони измислят. Та ще съм благодарна на всеки, който може да ми даде повече информация yna_ang@abv.bg
Здравейте! Моля споделете опит при отчитане на гориво, при преразход и при положение, че ръководителя на фирмата не иска да признае преразхода. Ситуацията е доста оплетена, товарните автомобили са доста стари и амортизирани, дават преразход, но шефа не иска и да чуе за увеличаване на разходната норма. Ще съм благодарна, ако някой ми изпрати някаква сламка за отчитане на гориво - ексел или друга форма. Предварително благодаря.