Добре, просто не знаех, дали лекарите могат да й пуснат болничен просто така за да не работи, понеже е бременна и й се гади постоянно. Прощавайте :) Знам че не може ТЯ да си пусне болничен. Просто се чудих дали няма такава "традиция" да излизат болничен докато им е лошо в началото на майчинството.
Тоест когато тя си пуска болничен лекарите решават за какво и от тях зависи. Тоест тя не може да си пуска сега, понеже й се гади и й е лошо постоянно. И искаше да излезе болничен за няколко дни.
Знам, но поне някои основни неща. Четох много из форума но се обърках. Сега ако иска да изкара болничен до преди 45 ден какво става. Задължителна ли е сметка в банката, която да се предостави пред НОИ и тя ли трябва да ходи до НОИ, или работодателя. И как точно става общо взето. Колко дълъг болничен трябва да си вземе и за какво трябва да е. Трябва ли реално да се лежи в болница и ако да, защо? Какви доходи ще има при тази заплата ? защото както аз разбрах, може да си пуска болнични, като стигне 45 дни преди термина пак излиза болничен, които е непрекъснат. И после може да излезе 2 години след раждането отпуск или пак болничен ? за да го гледа. И не разбрах разликата между обезщетение и болничен и отпуска. Защото познавам работодателя й и той няма да иска да плаща две години отпуск.

И отделно като бъдещ баща аз какви опции имам (допълнителни отпуски ? Бащинство има ли ? Понеже моят доход е доста висок и мога да обмисля и този вариант. ) Но мисля че е по-правилно майката да си го отгледа. Затова повече ме интересува за нея.
Здравейте, приятелката ми е бременна от 1 месец. Разбрахме че може да взима болнични докато дойде 45-дневния срок.
Осигурена е на 400лв. Получава заплатата си на ръка. Какво ще получава от НОИ?
Въпросът ми е какви документи къде трябва да подаваме и как може да се развие отглеждането *отпуски, болнични*
Очакваме го Февруари.
Ако може някой като за дете да го обясни стъпка по стъпка. Много ви благодаря.