Здравейте
до колкото зная ще ви отпуснат от соц. грижи 100 лв. и 35 лв. детски.
Пенсията, която получавате не се включва в базата за изчисляване на болнични. За месеците без осигуряване за фонд Общо заболяване и майчинство се взема за база при изчисляване на обезщетението МРЗ (минималната работна заплата) за страната.
Здравейте,
Благодаря ви за бързият и точен  отговор, а дали имат право да ме уволнят по време на болничен, защитена ли съм по някакъв начин за това че съм бременна или заради ТЕЛК въпреки че не съм им казала за нито едното, имам ли право сега да изискам промяна на раб. време или място .... без да ме уволнят поради някаква си измислена причина или въобще без причина  или да ме съкратят, започнали са масова сеч в нашата фирма, уволняват без обяснение и назначават нови хора в същото време....
Калкулатор: Майчинство

Калкулаторът има за цел да ориентира бъдещата майка за периодите на болничен и отпуск за отглеждане на дете и да изчисли паричните обезщетения от ДОО по месеци.

Важно: Прочетeте указанията над калкулатора или по-долу преди да попитате. Тук коментираме само въпроси свързани с майчинството. Постове извън темата ще бъдат изтривани или премествани.

УКАЗАНИЯ

I. Ако през даден месец сте била в болничен, то в колона Болнични запишете:

1. Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за временна неработоспособност поради общо заболяване, то във Вид изберете "80% - общо заболяване"
или
2. Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за бременност и раждане, то във Вид изберете "90% - бременност и раждане"
или
3. Дохода, от който е определено обезщетението и във Вид изберете "100% - база болничен". Този доход може да видите от сайта на НОИ в Справка за социално осигуряване - актуално състояние тук: https://socialsecurity.nssi.bg/First.aspx, ако имате ПИК и въведете своето ЕГН. Указания на НОИ за получаване на ПИК: http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/980-faqbenefits14 и тук http://www.nssi.bg/eservicesbg/reports/42-pik

II. Ако през даден месец сте била:

1. не осигурена за общо заболяване и майчинство (например безработна)
2. студентка
3. в неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж
4. в отпуск за отглеждане на малко дете или
5. осигурена по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.

то в колони Брутна и Нетна заплата запишете минимална работна заплата (МРЗ) за страната за съответния месец. Вижте Таблица с МРЗ тук http://www.kik-info.com/useful_info/mrz.php

III. Ако само част от дните през даден месец сте били в хипотеза на някои от изброените случая по-горе, то към двете суми Брутна Заплата и Нетна Заплата, трябва да добавите среднодневната минимална работна заплата за всеки работен ден от тази част на месеца.

Пример: Имате 3 работни дни през даден месец, през които не сте осигурена, следователно трябва да добавите към сумите Брутна Заплата и Нетна Заплата по (270/21)*3дни = 38.57 лева.

IV. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, ако имат 12 месеца осигурителен стаж, като осигурени за този риск. Към датата на раждане трябва да сте осигурена по трудово правоотношение с работодател.

http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

 

Здравейте
имам въпрос за който никъде не намирам отговор, надявам се да ми помогне някой тук. Аз съм с ТЕЛК , последните 2 м. съм на тр. договор където ме осигуряват на 893 лв. преди това за май и юни съм осигурявана на 400 лв. не помня миналата година септември и октомври на колко ме осигуряваха но мисля че някъде 300 лв. През останалото време съм била в чужбина, но тук си ми е вървяла пенсията по ТЕЛК 124 лв. Та въпроса ми е сега съм бременна и се налага да изляза в болничен поради рискова бременност. Приблизително как да си изчисля размера на болничните, след като съм с ТЕЛК НОЙ плаща ли ми някакви осигуровки които да се включат като стаж за последните 18 месеца ? И после какъв ще е размера на майчинството....
Благодаря ви предварително