Калкулатор: Майчинство (архивирана)

31.01.2011, 00:59 1419498 1429

31.01.2011, 00:59
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Калкулатор: Майчинство

http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php

Калкулаторът има за цел да ориентира бъдещата майка за периодите на болничен и отпуск за отглеждане на дете и да изчисли паричните обезщетения от ДОО по месеци.

Важно: Прочетeте внимателто и изпълнете указанията над калкулатора, копирани са и по-долу преди да попитате. Тук коментираме само въпроси свързани с майчинството. Постове извън темата ще бъдат изтривани или премествани.

УКАЗАНИЯ

I. Ако през даден месец сте била в болничен, то в колона Болнични запишете:

1. Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за временна неработоспособност поради общо заболяване, то във Вид изберете "80% - общо заболяване"
или
2. Сумата, която сте получили, като обезщетение от НОИ и ако болничният е за бременност и раждане, то във Вид изберете "90% - бременност и раждане"
или
3. Дохода, от който е определено обезщетението и във Вид изберете "100% - база болничен". Този доход може да видите от сайта на НОИ в Справка за социално осигуряване - актуално състояние, ако имате ПИК и въведете своето ЕГН. Указания на НОИ за получаване на ПИК: http://www.nssi.bg/eservicesbg/reports/42-pik

II. Ако през даден месец сте била:

1. не осигурена за общо заболяване и майчинство (например безработна)
2. студентка
3. в неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж
4. в отпуск за отглеждане на малко дете или
5. осигурена по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.

то в колони Брутна и Нетна заплата запишете минимална работна заплата (МРЗ) за страната за съответния месец. Вижте Таблица с МРЗ тук http://www.kik-info.com/useful_info/mrz.php

III. Ако само част от дните през даден месец сте били в хипотеза на някои от изброените случая по-горе, то към двете суми Брутна Заплата и Нетна Заплата, трябва да добавите среднодневната минимална работна заплата за всеки работен ден от тази част на месеца.

Пример: Имате 3 работни дни през даден месец, през които не сте осигурена, следователно трябва да добавите към сумите Брутна Заплата и Нетна Заплата по (МРЗ/21)*3дни.

IV. Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, ако имат 12 месеца осигурителен стаж, като осигурени за този риск. Към датата на раждане трябва да сте осигурена по трудово правоотношение с работодател.

#1 | 31.01.2011, 10:32
Публикации: 71 / 19
Велики сте!!!!
Толкова много ми улеснихте живота на счетоводител и толкова много време ми спестихте с калкулаторите и всички други екстри, които намирам на вашия сайт!

Отново поздравления и успех! :yahoo:
#2 | 31.01.2011, 11:37
elisapetrova
Ще е супер добре да работи правилно. Не мога да се ориентирам, ако в осемнайсетмесечния период преди излизането в болничен за раждане има болнични за общо заболяване, как да се въведат данните по месеци.
#3 | 31.01.2011, 14:41
Публикации: 226 / 4
Мн. важно да ли са с пет или десет лева повече или по-малко. Супер сте. Това е голямо улеснение за бъдещите майки. БРАВО
#4 | 31.01.2011, 23:38
Публикации: 5 / 1
Здравейте, поздравления! Да попитам как се залага ръчно нетното възнаграждение без да ми се коригира автоматично брутното и осигурителния доход?
#5 | 01.02.2011, 00:37
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте,
Калкулатора е процес на разширение и днес към обяд тази функция ще е достъпна.
Ще има възможност и да се залагат коригиращи суми (например от болнични)
#6 | 01.02.2011, 11:18
Публикации: 2 / 0
Супер улеснение.
Препратих го на всички майки от форума за бременни.
Продължавайте все така с успехи ! :thumbup:
#7 | 01.02.2011, 14:26
Публикации: 1 / 2
Браво колеги! Калкулатора е добър и със сигурност страшно полезен на широк кръг потребители! Поздравления
#8 | 03.02.2011, 11:42
Публикации: 1 / 1
Бих искал да попитам : Ако майката е самоосигуряващо се лице и едновременно с това и има и договор за управление в друга фирма-то тогава от така дадения модул за изчисление трябва ли да се даде отметка за самоосигуряване или не може да се изчисли едновременно сумата по двата критерия????
#9 | 03.02.2011, 12:18
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Възможно е да направите тези изчисления, като съберете данните и за двете основания и ги заложите в графите, без да маркирате отметка "Самоосигуряващо лице съм".

Общо взето трябва само към Брутна Заплата, Нетна Заплата и Осигурителен доход, които имате по ДУК да прибавите Осигурителния Доход, като самоосигуряващо се лице. Калкулаторът сам ще ви ограничи Осигурителен доход да е до 2000 лева.
#10 | 03.02.2011, 13:21
Публикации: 1 / 0
ЗДравейте. Първо искам да Ви поздравя за страхотния калкулатор. Много е полезен, като се има впредвид оскъдната и противоречива информация която ни дават счетоводителите. Сега аз имам един въпрос: месеците в които съм била в болнични как се попълват в таблицата- т.е. само и единственно в графа болнични се пише сумата получена като обещетение от НОИ или се попълват и данни за осигурителният доход. Питам защото в сайта на НОИ при проверка на осигурителният ми доход излизат суми и на месеците в които съм болнични. По конкретно: когато съм в болнични кои графи на съответния месец попълвам и с какви данни? Предварително Ви благодаря!!!!
#11 | 03.02.2011, 13:46
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте,

Когато сте била цял месец в болничен, попълвате само в графа Болнични - сумата, която сте получи от НОИ. В Бруто, Нето и Осигурителен доход не попълвате.

По принцип, когато прави изчислението на осигурителния доход, калкулаторът включва и базата за болничния, затова не бива да преписвате осигурителен доход в колона осигурителен доход независимо, че го виждате в сайта на НОИ, защото ще се натрупа двойно.

В последстие ще опишем частните случаи, за които има въпроси и не е ясно как се попълва калкулатора. Ако се наложи ще променим и графите за по-голяма яснота.

#12 | 11.02.2011, 12:38
Публикации: 2 / 0
Здравейте
Искам да задам няколко вапроса или по скро да изкажа някой съмнения, но понеже не сам компететна по въпроса ако питам неправилно моля предварително за извинение, първо да кажа че калкулатора е чудесен и голямо улеснение за такива като мен които са далеч от тази материя. Така сега към съмненията ми когато въведа съответните суми в клетките за брутна заплата и съответно за болничен имам съмнения че не ги сумира правилно смисъл ако с калкулатор събера брутната сума се получава различна от тази която изчеслява калкулатора, същтото се получава и с другите суми  възможно ли е това, или проблема е само при мен:( И другото което искам да попитам понеже четох че 45 дневния болничен които е преди датата на термина се изчислява 90% от средния осигурителен доход  18 месеца назад, имам чувството че за този период в изчисленията нещто май не взема вярната  средно дневна сума може и да греша не сам много сигурна, а взема средно дневно нетно възнаграждение така ли трубва да бъде. Ще посоча пример моят термин е 22 май за срока от 7 април до 22 май как точно трябва да се изчисли болничния ако аз сам в болничен от 10 февруари и няма да се връщам на работа, калкулатора го изчислява на база средно нетно възнаграждение, а не трябва ли на база 90% от средния осигурителен доход 18 месеца назад или и тука има уловка. Дано да сте ме разбрали какво точно имам предвид или какви точно са ми съмненията, може и да греша понеже не сам на ясно как точно се изчислява ако е така моля за извинения.
#13 | 11.02.2011, 13:32
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Здравейте,

По първия Ви въпрос: "Така сега към съмненията ми когато въведа съответните суми в клетките за брутна заплата и съответно за болничен имам съмнения че не ги сумира правилно смисъл ако с калкулатор събера брутната сума се получава различна от тази която изчеслява калкулатора, същтото се получава и с другите суми  възможно ли е това, или проблема е само при мен:( "

Най-вероятно питате за стойностите, които се извеждат в:    Сума БТВ    Сума НТВ    Сума ОД

Имайте предвид, че това не са сборове по колоните Брутна Заплата, Нетна Заплата и Осигурителен Доход за 18-те месеца от таблицата. Тук е включена и базата на болничния за целите на изчисленията на дневното обезщетение, като има ограничение и до максималния осигурителен доход.

По втория Ви въпрос: "И другото което искам да попитам понеже четох че 45 дневния болничен които е преди датата на термина се изчислява 90% от средния осигурителен доход  18 месеца назад, имам чувството че за този период в изчисленията нещто май не взема вярната  средно дневна сума може и да греша не сам много сигурна, а взема средно дневно нетно възнаграждение така ли трубва да бъде."

Възможно е във Вашия случай дневното обезщетение да е среднодневното нетно възнаграждение.

Вижте КСО чл. 49: Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Леко раждане!
 :smile1:

#14 | 11.02.2011, 13:54
Публикации: 2 / 0
Благодаря Ви за бързия отговор, както и за това което правите от голява полза е за хора като мен, това е чудесно. При мен дилемата беше дали да излезна болничен до раждането или да ходя на работа до 7 април и като попълних данните и за двата варианта излезна че по удачният вариант е да съм болничен смисал излезна по голяма сума на обещтетението което ме узадачи и ме накара да се замисля възможно ли е понеже в работат ми ме убеждаваха че ако излезна болничен ще ми се намали обезщтетението. И така благодарение на вашият калкулатор взех решение и от вчера съм в болничен и си почивам  :yahoo: за суми за февруари и март съм попълнила 80% от средно дневно нетно възнаграждение 12 месеца назад. Дори и да не са много точни сумите при варианта с болничен предполагам,че разликата няма да е голяма :smile1:
Правилно ли мисля.... незнам
Благодаря отново
#15 | 11.02.2011, 15:59
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Нещо не мога да се ориентирам. Върху брутната или нетната заплата се определа сумата за майчинство.
Този калкулатор ми показва че се взема 90% върху нетната заплата. Правилно ли съм разбрала?
До колкото знам болничните се изчисляват върху брутната заплата. Вече съвсем се обърках.
#16 | 11.02.2011, 16:33
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Вижте два поста по-нагоре от Вашия е цитиран чл. 49 КСО, който дава общите постановки за определянето на майчинството.

Не е възможно да Ви показва 90% от нетното, защото няма такава заложена формула в калкулатора. Дайте конкретни данни или статична връзка, в която сте направили изчисленията.
#17 | 11.02.2011, 19:43
Публикации: 2 / 0
Това са ми резултатите от калкулатора http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=0ef5280522ee7df892bfa2b2a413be511770489
От таблицата виждам, че ще получавам по 18,40 лв дневно обещетение, кото е изчислено като сумата от нетните ми заплати делена на 379 дни.
Не е ли така? Моля обяснете.
#18 | 11.02.2011, 21:52
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Това са ми резултатите от калкулатора http://www.kik-info.com/calculators/cache.php?id=0ef5280522ee7df892bfa2b2a413be511770489
От таблицата виждам, че ще получавам по 18,40 лв дневно обещетение, кото е изчислено като сумата от нетните ми заплати делена на 379 дни.
Не е ли така? Моля обяснете.


Да, точно както калкулаторът го смята е.

Във Вашият случай, тъй като 90% (СДБ или ОД) > СДН ( 21.02 > 18.40 ), то за дневно обезщетение се взима по-малкото, тоест СДН или 18.40 лв.
СДН - средно дневно нетно
СДБ - средно дневно брутно
ОД - осигурителен доход

#19 | 17.02.2011, 10:15
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Поздравления за създаденото улеснение за бъдещите мами и искрени благодарности.

Ще Ви помоля само да погледнете дали не сте въвели в алгоритъма на изчисление ограничение и за нетно трудово възнаграждение до 2 000 лв.
При сумиране на НТВ по месеци (напр. в Excel) се получава сума, различна от обобщената в калкулатора. Разликата е точно превишението на НТВ над 2 000 лв.

Благодаря за вниманието!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група