Сестра ми има предложение да започне нова по-перспективна работа. Договорът, на който искат да я назначат, е за 3 месеца. Не се знае дали ще я одобрят и ще я назначат на постоянно място след това. Интересуваме се възможно ли е да бъде пусната в неплатен отпуск от настоящия си работодател за 3 месеца, за да може да се върне на старото си работно място, ако на новото не я вземат за постоянно. Законно ли е това и ше има ли пречки за назначаването й на нова работа, ако е в неплатен отпуск на старото място?
Предварително ви благодарим!
Да, сегашният работодател няма нищо против, но не може да ме освободи преди да изтече срока на болничния.
Към Светла Керчева
Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 325 - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;

Може би не е правилно да се каже предизвестие, срок на предложение към работодателя
Мога ли да си подам молба за напускане на старата работа, докато съм в болнични, за да тече 7-дневен за предизвестие, да кажем от 27.02? Неработните дни дали се броят при предизвестието?
Искам да бъда назначена в друга фирма, но в момента съм в болнични до 6.03 включително. В момента работя на безсрочен трудов договор. От новата фирма искат да започна от 4.03 (сряда). Днес е 25.2. (сряда). Какво мога да направя и как да го обоснова правно, защото от старата работа ми казаха, че това, което искам не било възможно? Ако е така, кога, най-рано мога да почна на новото работно място без проблеми?