Според мен т.2 е най-удачния вариант.
Благодаря! А удобно ли ще е да обясните по подробно, от каква гледна точка е по-добре. Тя се притеснява да направи така, за да не я уволнят или нямат право. По принцип работи в държавна институция, където май по-трудно се случват уволнения, нооо.......знае ли се?
Здравейте искам да помогна на приятелка и имам следният въпрос.  В момента моята приятелка гледа детето си което не е навършило 2 г. и е все още в майчинство ( втора година). В момента е бременна, но терминът й е много след изтичане на втората година майчинство. Обещетението й през първата година от майчинството  е било високо, защото е взимала по-висока заплата. Та въпросът ми е как е най-добре да постъпи, за да взима по-голямо обещетение за второто  дете.
1. Веднага след изтичането на първото майчинство, да си пусне болничен даден от гинеколога и така да си продължава болнични до раждането на второто дете?
2. След изтичане на майчинството да си вземе натрупаната отпуска и после болнични?
Как ще се изчисли обещетението при точка 1 и точка 2.
 Благодаря предварително.
Здравейте искам да помогна на приятелка и имам следният въпрос.  В момента моята приятелка гледа детето си което не е навършило 2 г. и е все още в майчинство ( втора година). В момента е бременна, но терминът й е много след изтичане на втората годинагодин майчинство. По принцип може да се върне на работа, може да си пусне болничен ако се разбере с гинеколога, да си пусне отпуск за отглеждане на първот дете още 6 месеца ( мисля, че беше така) или да си пусне отпуск, който се е натрупал по време на първото майчинство. Обещетението й през първата година от майчинството  е било високо, защото е взимала по-висока заплата. Та въпросът ми е как е най-добре да постъпи, за да взима по-голямо обещетение за второто  дете. Ако реши да излезе в болничен веднага след изтичане на майчинството, колко месеца назад ще се изчислява.  Интересува ме дали ще се вземат впредвид сумите от първата година майчинство. Благодаря предварително.
Здравейте искам да помогна на приятелка и имам следният въпрос.  В момента моята приятелка гледа детето си което не е навършило 2 г. и е все още в майчинство ( втора година). В момента е бременна, но терминът й е много след изтичане на втората годинагодин майчинство. По принцип може да се върне на работа, може да си пусне болничен ако се разбере с гинеколога, да си пусне отпуск за отглеждане на първот дете още 6 месеца ( мисля, че беше така) или да си пусне отпуск, който се е натрупал по време на първото майчинство. Обещетението й през първата година от майчинството  е било високо, защото е взимала по-висока заплата. Та въпросът ми е как е най-добре да постъпи, за да взима по-голямо обещетение за второто  дете. Ако реши да излезе в болничен веднага след изтичане на майчинството, колко месеца назад ще се изчислява.  Интересува ме дали ще се вземат впредвид сумите от първата година майчинство.
Напротив имам Ви доверие и смятам, че сте много добър дпециалист. Давате абсолютно бързи и коретктни мнения, благодаря за което. Просто бях пуснала запитване в няколко сайта.
Здравейте, искам да изчисля какво ще е обещетението ми ако изляза в болничен два месеца преди предполагаемият ми  45 дни. Как трябва да въведа сумите за последните два месеца, след като не мога да знам какви ще са обещетенията, които НОИ ще ми преведат. Имам само информация за брутното и нетното възнаграждение.

Благодаря предварително!