Благодаря и на Вас ХХХХХ !
Можете да съдите работодателя си, че Ви е удържал повече.
Можете да съдите себе си, че когато сте вземали кредит, не сте мислили как ще го погасявате.
Можете да съдите банката, че си иска парите обратно.
А можете и да благодарите на работодателя си, че по някакъв начин се е погрижил да се намалят задълженията Ви.

И си помислете дали работодателят Ви си няма други грижи, та да е трябвало да му насамарят и отговорността за събиране на дългове.

Иронията очевидно Ви е силна черта ! Надявам се, не единствената силна ! Не знам, как си позволявате да правите такива коментари, с оглед на факта, че не сте наясно със ситуацията около отделните индивиди...
Аз лично не съм взел нито лев от който и да е, а длъжното лице, за което съм гарантирал си е изплатило до стотинка задължението към кредитора - има го черно на бяло, но агента отговорен за събирането и отчитането на задълженията явно е "забравил" да отчете тези вноски пред работодателя си, както е забравил и за още над 50 човека по същия начин. Водим дела вече 3 години, но ...
Надявам се, да се позамислите следващия път, преди да давате оценки и да правите квалификации за хора, които не познавата и чийто проблеми са Ви неясни !

Благодаря на всички, които ми помогнаха тук ! Благодаря и на Вас за иронията !
Работодателя ми е последна грижа. Въпроса е дали мога да заведа съдебен иск за възстановяване на неправомерно удържаните суми и ако да - срещу кого ?
Накратко - ако нямате запор за издръжка, нетното ви възнаграждение под размера на МРЗ е несеквестируемо.

Тоест излиза, че в разрез с действащото законодателство са ми удържали 25 % от заплатата вече 2 години. Какво мога да предприема сега, за да си потърся правата и съответно възстановяване на неправомерно удържаната сума ?
Съгласно чл. 446, ал. 3 от ГПК при запор на трудово възнаграждение за задължения за издръжка се удържа цялата сума и ограниченията по чл. 446, ал. 1 /МРЗ/ не се отнасят до този вид задължение.

Може би не се изразих правилно... Запора не е за издръжката ! Запора е във връзка с друго задължение към физическо лице. Поясних за детето, тъй като това прави разликата от 1/3 до 1/4 от заплатата.
Въпроса е правомерно ли е удържана сумата, при условие че трудовото възнаграждение е под минималната работна заплата и пак уточнявам - не е за издръжка ! Благодаря предварително !
Имам нужда от помощ по следния казус:

Имам наложен запор от съдия изпълнител. Работодателят ми превежда 1/4(тъй като имам дете, на което плащам издръжка) от възнагражданието ми, считано от Януари 2016 година. Тъй като възнаграждението ми е % от средна заплата на определен отдел, винаги съм получавал сума по-малка от минималната работна заплата.
Питането ми е дали тази удръжка е била неправомерна, с оглед на факта, че дохода ми е под минималната работна заплата и ако е така как трябва да подходя, за да потърся компенсация за това неправомерно действие ?
Благодаря Ви предварително !