Здравейте,

Имам нужда от съвет по следния казус:

Фирмата ни е регистрирана в България с предмет на дейност предоставяне на ИТ услуги. Поради разрастването си, Ръководството ни взе решение да наема професионалисти от Украйна. Като говорим за наемане на професионалисти, които ще работят дистанционно за нас от Украйна т.е ще те имат сключен трудов договор с нашата фирма, но ще си работят от родината. Също така ще наемем счетоводна фирма, която ще ни предоставя ТРЗ услуги, поради факта, че всяка страни си има своите законодателни специфики. И тук идва въпросът какво следва? Трябва ли по някакъв начин да регистрираме клон там, поради факта, че Украйна е "трета страна" или просто трябва да следваме процедурата, както при държавите от ЕС т.е да имаме осигурителен/данъчен код (извинявам се, може това да не е правилният термин), посредством който за наша сметка имаме право да внасяме съответните осигуровки на дадения ни служител. Имаме Спогодба с Украйна и по срециално чл.15, в който има повече информация във връзка с доходи от трудово възнаграждение, но нищо за това каква е процедурата по наемане на такива лица.

Просто се надявам някой от Вас да има такъв случай в практиката си и да може да ме насочи каква е процедурата.

Благодаря Ви предварително.
Поздрави,
Здравейте,

Фирмата ни е регистрирана в България и извършва дейността си вече повече от 5 години. Фирмата се занимава с предоставянето на ИТ услуги в различни държави - най-вече Германия, Малта, Португалия, Великобритания, Испания и др. Поради нуждата от служители в гореспоменатите държави, такива биват наети. Съответно трудовите им довогори са сключени с нашата фирма, която е регистрината само и единствено в България и както се предполага им плащаме съответните осигуровки според законодателството на различните държави.  За тази помощ ползваме услугите на счетоводни къщи в съответните държави.
След това встъпление, вече стигам и до въпроса: Вече 2 пъти получаваме фактури за извършената счетоводна услуга от Великобритания и от Малта с начислено вътре ДДС, съответно 20 % и 18%. Според Вас в този случай вярно ли са ни включили ДДС сумата, може би защото имаме в съответните страни някакъв осигурителен номер, под който се заплащат осигуровките, или трябва да следваме Чл. 196 и чл. 44 са от Директива 2006/112/ЕО на Съвета и да ни издадат фактура с 0 % ДДС и ние да се самоначислим.
Предварително се извинявам за дългия разказ, но сигурно пак съм изпуснала нещо.

Благодаря Ви предварително за помощта.

Поздрави,