1. Непълното работно време може да се въведе едностранно от шефа със заповед и без да се търси съгласието на работниците. Не зная как е при Вас.
2. тя откаже да ме съкрати по член 328 може ли да  си търся правата в Инспекцията по труда? - прекратяването на ТД по чл.328 става по инициатива на работодателя и желанието на работника не е от значение. 
3. има ли право ,да ми откаже съкращение по въпросният член  за намаленото работно време, - да, има право да откаже прекратяване на договора по чл.328, ако прецени, че няма основанеи за прилагането му или след подбор реши, че ще съкрати други работници, а Вас, като по-ценен кадър, ще задържи.
В чл.328 няма точка за прекратяване на ТД  заради намалено работно време.
4. Както казаха и по-горе, обезщетението по чл.222, ал.1 ще Ви бъде изплатено най-рано един месец след прекратяване на ТД и то ако до тогава не си намерите работа,  ако си поискате обезщетението от работодателя с писмено искане ...


Много благодаря на всички за изчерпателните отговори! Наистина ми е пълна каша.Никога не са ме съкращавали и не си знам правата. Като цяло ,тя каза само  на мен за съкращение.Не желае да съкрати другата колежка(пенсионерка е) И основният и довод беше,че  тя е пенсионерка и на нея ще и дължи по голямо обещетение и тн. Следователно на другият ден имах обаждане от нея с по ранното съкращение,както писах. И вече започна сагата :) за която писах по-горе.
Здравейте и благодаря за отговорът ви.Там е проблема,че тя ме кара да изчакам17-ти този месец.Т.е да си въведе тази мярка с 4-те часа изглежда .Общо взето ме мота. Вчера беше едно, днес излиза с друг номер. Първоначално ,тя искаше да ме съкрати с месец назад ,както писах по горе.Аз отказах , и тя ми пусна заповед от 10-ти този месец.Днес се оказва,че не била актуална 🤷🏽‍♀️. Като цяло тя разбра,че аз ще си търся обещетенията,която тя всячески се опитва да избегне да ми плати и от там започна с номерата.
Въпросът ми е ,ако не подпиша това  съгласие, и тя откаже да ме съкрати по член 328 може ли да  си търся правата в Инспекцията по труда? Т.е има ли право ,да ми откаже съкращение по въпросният член  за намаленото работно време,ако аз не съм подписала и не съм съгласна с него?Категорично в разговор съм упоменала,че не съм
съгласна за 4ч и тя е наясно с това. Интересува ме какви са моите права в този случай? Благодаря ви!
Здравейте и благодаря за отговорът ви.Там е проблема,че тя ме кара да изчакам17-ти този месец.Т.е да си въведе тази мярка с 4-те часа.Общо взето ме мота. Вчера беше друго,днес излиза с друг номер. Първоначално ,тя искаше да ме съкрати с месец назад ,както писах по горе.Аз отказах , и тя ми пусна заповед от 10-ти този месец.Днес се оказва,че не била актуална 🤷🏽‍♀️. Като цяло тя разбра,че аз ще си търся обещетенията,която тя всячески се опитва да избегне да ми плати и от там започна с номерата.
Въпросът ми е ,ако не подпиша това  съгласие, и тя откаже да ме съкрати по член 328 може ли да  си търся правата в Инспекцията по труда? Т.е има ли право да ми откаже съкращение по въпросният член за намаленото работно време,ако аз не съм подписала и не съм съгласна с него?Категорично в разговор съм упоменала,че не съм
съгласна за 4ч и тя е наясно с това. Интересува ме какви са моите права в този случай? Благодаря ви!
Здравейте! Благодаря ви за отговора.Днес ,когато се чух с тях (отностно 224 и 222) ми казаха,че молбата вече не била актуална.Т.е  те ще намалят работното време на 4ч.(най-вероятно след 20-ти) И вече кой като си прецени.Аз не съм съгласна на 4ч работен ден и категорично отказах.То и още не била задвижена според нея процедурата.Та,ако тя ми изпрати уведомление за 4ч работен ден,и аз не подпиша.И в последствие искам да ме съкрати ,по член 328,може ли да ми откаже?Или няма право? И мога ли да откажа подписване по друг член? Цялата работа е,че тя всякакси се опитва да си спести 1 заплата. Опита се да ми пусне предизвестие със задна дата....Отказах.После пусна ново от 10-ти.,което вече не било актуално..... Въобще се  мъчи по всякакъв начин да не ми заплати първо ноември,после обещетение по чл222.  После ми обяснаяваше,че това обещетение било всъщност за ноември...(когато искаше заповедта да тече от октомври до ноември). Благодаря ви!
Благодаря ви за отговора ви.Ще помоля да ми издаде нова заповед . По принцип заповедта е с дата 10.11.20. Считано от 14.12.2020г  така пише.
Здравейте. Получих  тези дни заповед за прекратяване на договор по чл.328 ал1 т3 . считано от другият месец. Но в тази заповед ,не са описани и добавени чл.222 -за обещетение за оставяне без работа(месец след съкращение) и 224-ти обещетение за неизползван отпуск. Трябва ли да бъдат описани в тази заповед? Или? Също така,нямам предизвестие за съкращение.Необходимо ли е да имам такова,или тази заповед  е това?Благодаря.