Винаги съм се чудела как точно се тълкува ал.9 на чл.12 от НСОРЗ
Правото за получаване на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит възниква при придобит трудов стаж и професионален опит не по-малък от една година.
Т.е. - нямам право да начислявам тази добавка на работник с 6-месечен стаж и мога да започна начисленията след 12-ия месец. Но: ще съм ли в противоречие с наредбата, ако във вътрешните правила за СОРЗ запиша, че начисляването на добавката започва след придобиването на 3 /или 5/ години трудов стаж и професионален опит?
Нали изискването е периода на не е по-малък от 1 година? Три години очевидно не е по-малко от една  :hmmm:

Всяка една фирма (ЕТ, ООД...) ли е длъжна да има вътрешни правила за работната заплата?
Допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит задължително ли се изплаща от работодателя (при натрупан стаж над година)?
Възможно ли е в трудовия договор да е уредено основното възнаграждение, но да пише, че "служителят може да получава допълнително заплащане към основното си трудово възнаграждение по преценка на Компанията и в зависимост от степента на изпълнение на служебните задължения" и може би на това основание да не се изплаща допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит?