Лицето е регистрирано като СОЛ, с личен труд в собственото си ЕООД от 14 год. От тогава не е подавана декларация за прекъсване на самоосигуряването през този осигурител. Осигуряването е на минималния осигурителен доход. През друг осигурител - БУЛСТАТ на ф.л е подадена декларация за начало и край на дейност 01-31 декември. За периода е извършена патентна дейност, за което са издадени фактури на ЮЛ само в месец декември. Кое обстоятелство е с по - голяма тежест в случая - това, че осигуряването е през различен осигурител или това, че осигуряването се отнася за едно и също СОЛ, предвид основното правило в осигуряването, че то се отнася единствено до периода в който е извършвана трудова дейност.
П.С.
Дейността през двата осигурителя е различна.
Здравейте,
Пристигна писмо за проверка от НАП на СОЛ, собственик на ЕООД, което е декларирало доходи от патентна дейност в период от 4 години, но само за последния месец от тези години. За тази дейност е подадена декларация по чл. 61н  в общината по место адрес на извършваната дейност в края на месец ноември, с дата на започване на дейност 01 декември. Подадена е ГДД по чл. 50, в която, в приложение 7 са описани получените доходи, като в таблицата с окончателния размер на ОД, доходът от патентната дейност е разпределен единствено в месец 12, т.е месецът в който е упражнявана патентната дейност. От НАП твърдят, че този доход трябва да се разпредели за цялата година и да се начислят осигуровки за всички месеци, и са категорични за това. Моля, за вашето мнение относно  този казус!
Благодаря предварително!

P.S
Забравих да вметна, че СОЛ е регистриран като свободна професия с булстат и издаваните фактури са само в месец декември през годините, за които е подавана декларацията по чл. 61н от ЗМДТ