Здравей, да се включа и аз
1. Ако започнеш работа и си на изпитателен срок, могат да те съкратят по всяко едно време/особено ако разберат, че си бременна/. При изпитателен срок не ползваш закрила при уволнение.
2. Ако излезеш в болнични до настъпване на 45 дни преди раждането, имай предвид, че ако си в началото на бременноста, може да не ти достигнат дни. Имаш право на 180 дни непрекъснат болничен за годината/ до тези 45 преди термин/
3. Що се отнася до това, колко ще струваш на работодателя - зависи на какъв доход ще се договорите да те осигурява - по форумите има най-различни калкулатори за изчисляване на дохода-може да провериш сама.
4. От тази година имай предвид, че се променят периодите, от които се изчислява обезщетението- при болнични се взема дохода 18 м. назад а за майчинство - 24 месеца назад. Тук във форума има отговор на мое запитване по повод това, кой доход се взема предвид при изчисляване на болнични- МРЗ или обезщетението за безработица?
5. Ако си безработна и получаваш добро обезщетение /аз например вземах 9 мес.по около 400 лв/, а сега работодателя ще те осигурява на МРЗ-прецени си кое те устройва повече. При всички положения за да имаш право на обезщетение, трябва да си назначена някъде на работа и да имаш 12 мес. трудов стаж назад във времето/поне последно беше толкова/, независимо кога е придобит. Т.е.  може да те назначат на работа фиктинво, но трябва да отработиш поне 1 ден/за да е в сила ТД/, след което да излезеш в болнични или направо в майчинство.
Дано да съм ти помогнала малко
Таня - ЛС - не само че има такова обезщетение, ами че и по-високи суми. Аз лично го получавах миналата година - приблизително по около 400 лв. месечно 9 месеца подред.
Наредбата повярвай ми я изчетох, но честно казано не ми светна много как стои въпроса в моя случай, така че се нуждая от кратък и простичък отговор от знаещоте- МРЗ или обезщетението.

Лице ползва болничен през м. януари 2012 год. Съгласно последните изменения, доходът от който се изчислява обезщетението обхваща периода 18 м. назад т.е. от м. декември 2011 до м. юли 2010 год. През този период от м. септември 2010 до месец май 2011 год. лицето е било регистрирано като безработно с право на обезщетение за безработица в р-р на 400 лв.
При изчисляване на болничния кой доход следва да се вземе предвид  за периода 09.2010 - 05. 2011 - МРЗ или размера на обезщетението за безработица?