Здравейте,
бременна служителка ми представи 1 б.л. за 45 дни преди термина.
Раждането ще стане в чужбина обаче, а тя ще е в България около 2 месеца след раждането. 1 б.л. за 45 дни е издаден тук от наблюдаващия лекар, до 14.10.16 е.
за периода, който обхваща този болничен си го подавам в НОИ, подавам си нормално и декларация 1. Имам при мен Приложение 1 за банковата сметка.
Въпросът ми е за следващите II и III б.л. - на време тук в България няма да могат да се издадат. В НМЕ е написано Чл. 48. Болничен лист за раждане, станало в чужбина, се издава от личния лекар въз основа на следните документи:
1. акт за раждане на детето;
2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване;
3. документ за ползвания отпуск при бременност;
4. служебна бележка от осигурителя, че лицето работи и се осигурява, или осигурителна книжка
Искам да попитам за документите първо:
1.акт за раждане - достатъчно ли е да го сканира, от тук да го дадем за лицензиран превод, с апостил по документа за раждането на детето в чужбина
2. декларация, че детето е живо и не е дадено за осиновяване - това е Приложение 1, но той не се ли дава с III б.л., или тук се има предвид собственоръчно написана такава?
3. Документ за ползване на отпуска - това трябва да са болничните листи, които в чужбина няма да и издадат а тук, нали?
4. Сл.Бел., че лицето работи и се осигурява - ОК ще издадем такава.
Останалите II и III б.л. може ли тук да отидем с пълномощно при личния и лекар, акта за раждане в чужбина, превод с легализация, апостил, декларация от майката, че е родено и е живо и да се отиде при личния лекар и той на време да издаде II б.л. и съответно III б.л.? Защото четох, че II б.л. и III б.л. се издават при представяне тези документи на личния лекар и НОИ изплаща обезщетенията със задна дата? А ако личния лекар ги издаде на време чрез упълномощено лице, което да му занесе всичко нужно, не може ли?
И последно, за мен доста важно - след като изтече I б.л. за времето на II б.л. и III б.л. по ведомост и съответно декл.1 как да ги подавам - че лицето е в болничен, нормално ли, а съответно наистина НОИ да изплатят обезщетението когато бъдат издадени болничните? Въпреки, че не е и ок да я заведа и подам декл.1 в болнични, когато нямам документ (т.е. II и III б,л.) но пък с акта за раждане е ясно, че си продължава отпуска за бременност и раждане... Четох и мнения да си пусне служителката молба за платен отпуск за по-дълго време, да я водим така и после като се върне и издадат II и III б.л. да правя корекции и да подавам декл.1 с болнични. Но си мисля, че като в България ти е издаден I б.л. 45 дни преди термина, съответно се водиш в отпуск за бременност и раждане, имаш преведен с апостил акт за раждането на детето, е много ясно, че си още в този отпуск за бременност и раждане, а не от датата на раждане да се водиш в неплатен отпуск? Моля споделете мнение, не съм убедена, че ако се обадя в НАП за декл.1 и в НОИ за б.л. и кога да ги нося, ще ми отговорят нещо смислено. Благодаря предварително!