Здравейте,
Мой клиент, регистриран по ЗДДС, е решил сега да продава стоки през онлайн платформата на Амазон. Стоките ще се купуват от Китай и ще се транспортират директно към складовете на Амазон в САЩ. Китайците ще ни фактурират на нас стоките, но те реално няма да идват на територията на България.
Имам няколко въпроса и ще съм изключително благодарна, ако ми погонете:
1. За сделките с Амазон съм запозната, но на територията на ЕС. За продажбите през американския Амазон се колебая как е най-редно да се отчете самата продажба. Смятам да съставям отчет за продажбите към края на всеки месец с общата сума на всички продажби през сайта. Но т.к. това не са дистанционни продажби и са извън ЕС, би следвало да не се начислява ДДС. В коя колона на дневник за продажбите следва да посоча сумата - не може да е по гл.3, защото стоките не тръгват от тук, кл.23 дали е подходяща? Притесняваме и покупката - дали изобщо има място в ДДС дневника, щом нямам митническа декларация.
2. Какви документи трябва да имаме, за да оформим сделката правилно?
3. Управителят на тази фирма чул, че трябвало да се регистрира по законите в САЩ и да внася данък върху продажбите, защото стоките му се съхраняват в склад на Амазон и трябвало да си следи оборота (това е неговото обяснение).
Но той реално няма място на стопанска дейност в Америка. А за данъка върху продажбите и оборота - може би този, който му е казал това, е имал предвид някакъв аналог на дистанционните продажби и оборота за регистрация в друга държава-членка, който, обаче, важи за Америка. Има ли някой опит с това и със законите там?