delphine, благодаря! Лошото е, че тя този месец е родила и трябва да направя заплатите за 10/2016г. скоро, плащаме ги на последно число на месеца т.е. на 31.10.2016г. А от НОИ лицето което ми обяснява каза,д а я водим и по Декл.1 като, че има болничен, т.е. здравни за временна неработодпособност. От НАП казват, че какво да има в декларацията не е от тяхната компетенция. Дискусия във връзка с раждане в чужбина, извън ЕИП, извън ЕС, за САЩ намерих само по форуми с майки, пишат там съветът е да си пуснат неограничено дълго - няколко месеца молба за неплатен и така, като се върнат вече болнични. Ама на мен не ми се струва нормално да я караме молба за неплатен с примерно 3-4 месеца и така да подаваме декл.1, после да правя корекция. И в крайна сметка като е издаден I-я болничен и лицето от НОИ ми каза, ясно е че е започнал период на бременност, няма как да е в друг вид отпуск.
Та в декларация 1 докато легализира всичко (през 12/2016) за периода част от 10/2016-12/2016 как да я водя, аз мисля като в болнични за бременност и раждане. Просто ще и изплатят обезщетенията след като им ги представим документите ние в НОИ (което пък ще стане след като родителите занесат документите при лекаря на майката легализирани и той и издаде следващите два болнични). Никой ли не е имал майка, родила в чужбина, как я води докато си изкара документите и лекарят и издаде болничните??