Здравейте,
Имаме фактура от Гугъл с дата 31.12.2017, фактурата няма ДДС, съответно трябва да си самоначислим.
Тоз протокол по чл.117 ал.2 просто не го разбирам и не намирам да е обяснено достъпно някъде, указанията са писани все едно за извън-земни. Имам няколко въпроса:
1. Значи издаваме протокола с пореден номер (протокола си беше като Word файл обикновен до колкото помня). Въпросът е после какво го правим? Подаваме ли го в НАП някак си, примерно като прикачен файл или си го пазим само в нашето счетоводство? Въобще подава ли се този протокол в НАП заедно с ДДС-то за месеца?
2. Как да се отрази самоначисленото ДДС, направо като се въвежда фактурата в счетоводната програма се записва сметка 4531 с ДДС-то или има някакъв специален начин? Чета в някакви указани, че този протокол трябва да се отрази едновременно в дневниците за покупки и за продажби, това ми се вижда абсурдно.
Направо като осчетоводявам фактурата ли да добавя и ДДС-то начислено с протокола или и друго се прави?
3. Може ли да си прихванем ДДС-то още в същия месец, понеже фирмата има и приходи съответно в този месец?
Ще бъда благодарен, ако ми отговорите, може и в мен да е проблема, обаче указанията ми звучат все едно някой в НАП си ги е съчинил за себе си и ще си ги тълкува сам.