ДМА или СМЗ и корекция на ГФО

Днес в 21:44 11 0

Днес в 21:44
Публикации: 4 / 0
Здравейте, имам нужда от съвет относно третирането на закупени УПИ от ЕООД на стойност 90.000 лева. Дружеството е закупило 2 УПИ с цел застрояване и последваща продажба. Първоначално УПИ са заприходени от предишния счетоводител като ДМА (Земи и терени). Платен е аванс в размер на 15.000 лева на архитект за изготвяне на планове за редови къщи. Този аванс е бил отчетен като Разходи за външни услуги. Това се случва през 2022 г. Към края на годината управителят разбира, че през едното УПИ минава водопровод, но не се знае къде е.
През 2023 година фирмата е нямала дейност и не са публикувани ГФО и не е подавана ГДД.
При изготвянето на отчетите за 2024 г. УПИ продължава да се води като ДМА. Точното местоположение на водопровода е намерено към края на 2024 г. Понеже той минава през средата, няма как да се построят редовите къщи.
Поисках корекция на отчета за 2022 година, защото предишният счетоводител не беше отразил много покупки, в т.ч. покупка на товарен автомобил както и много други. От НСИ разрешиха корекцията преди няколко дни. Сега обмислям дали не е редно да коригирам и квалификацията на УПИ като СМЗ (по сметка Стоки). Това няма да повлияе върху резултата, защото става въпрос за преквалифициране от ДМА в СМЗ. Фирмата е нямала никакъв приход през всичките тези години и не дължи корпоративен данък. Не съм сигурна дали е удачно да правя тази преквалификация през 2022 г. След това ще има разминаване и в публикуваните отчети за 2024 г. Към днешна дата фирмата обмисля да продаде УПИ без да строи нищо.
Притеснява ме и фактът, че авансът към архитекта е бил отчетен като текущ разход през 2022 година.
Как бихте процедирали вие в тази ситуация? Благодаря Ви много предварително!

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група