Допълнителни доходи с код 304

14.07.2024, 12:41 297 3

14.07.2024, 12:41
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

На трудов договор съм към една фирма. Получавам допълнителни доходи чрез договор за разработка на софтуер с друга фирма, като парите ги получавам с код 304 (Авторски и лицензионни възнаграждения).
Въпросите са ми:
1. Могат ли НАП да ми направят проблем, че тези доходи са декларирани с 304 вместо с 307 за този тип работа? Няколко години нямам проблем, но сумите бяха малки. Сега предстои по-голямо плащане.
2. Попадат ли тези доходи (код 304) като оборот за дейност по занятие, респективно задължение за регистрация по ДДС след това?

Получавам противоречиви мнения от счетоводителя на фирмата и две независими консултации..

Благодаря предварително на отзовалите се  :smile1:
#1 | 14.07.2024, 14:14
Публикации: 4446 / 750
1. Авторски и лицензионни възнаграждения по смисъла на ЗДДФЛ са тези по смисъла на ЗКПО:

"Авторски и лицензионни възнаграждения" са плащанията от всякакъв вид, получени за: използването или за правото на използване на всяко авторско право за литературно, художествено или научно произведение, включително кинофилми, записи на радио- или телевизионно предаване или софтуер; на всеки патент, топологии на интегралните схеми, марка, промишлен дизайн или полезен модел, план, секретна формула или процес или за използване на или за правото на използване на промишлено, търговско или научно оборудване, или за информация, отнасяща се до промишлен, търговски или научен опит. Не се смятат за авторски и лицензионни възнаграждения плащанията за придобиване на право на ползване на софтуер, в който е инкорпорирано само копие от съответната програма, в случай, че не се предоставят правата по копиране, размножаване, разпространяване, видоизменяне, публично представяне или други форми на търговско използване. "Промишлено, търговско или научно оборудване" са всички движими вещи, включително транспортни средства, съоръжения, средства за производство, средства за оказване на услуги и други, които предприятието използва в стопанската си дейност."

Намирате ли се там?

2. Според мен да, защото " Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея", а "Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение". Съответно, "Всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 166 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно да подаде заявлението в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът".

Но изчакайте и знаещите да кажат.
#2 | Вчера в 10:12
Публикации: 2 / 0
от друга страна чл. 3, ал. 3 от зддс:
 
(3) Не е независима икономическа дейност:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) дейността, осъществявана от физически лица по трудово правоотношение, по правоотношение, приравнено на трудово, или по всяко друго правоотношение, което създава взаимоотношения, подобни на тези на работодател

на практика изработвам софтуер за друга фирма с договор за изработка, който по същество е "работодател дава работа на работник" ..

В този случай не би трябвало  да се прилага "Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност ..."
#3 | Вчера в 10:56
Публикации: 9508 / 1613

на практика изработвам софтуер за друга фирма с договор за изработка, който по същество е "работодател дава работа на работник" ..

Не, договорът за изработка (т.нар.граждански договор) няма нищо общо с "работодател дава работа на работник", а си е "стопанска дейност"

По въпросите за авторското право не се наемам да коментирам
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група