Майчинстео

16.10.2024, 18:41 626 5

16.10.2024, 18:41
Публикации: 1 / 0
Здравейте, имам малко по - различен въпрос. Смятам да се допитам и до служител на НОИ,но ще се радвам ако някой е попадал в подобна ситуация да сподели опит. След проверка на НОИ ми бе отказано майчинство с довода,че не може да се докаже категорично и неоспоримо  извършването на трудова дейност. Самото назначаване стана много късно,буквално 2 седмици преди да изляза в майчинство,заради прекаран инсулт в началото на годината. Преди инсулта и след него бях на борсата. Тъкмо си бях намерила работа,на която не можаха да ме назбачат заради инсулта,който получих няколко дни след интервюто.  Предполагам  причината за проверката е късното назначаване,но заради дългият период на възстановяване и нежеланието на нито един работодател да ме назначи на работа нямах никакви опции. Обадиха ми се от счетоводство и казаха,че трябва да заличат данните за назначаването.
Въпросът ми,ако след време успея да си намеря друга работа,мога ли да изляза в майчинство след като поработя малко и имам ли право на някакво социално майчинство за периода в който съм безработна? Какъв  е размера на социалното майчинство? Мога ли да се регистрирам като СОЛ и да изляза в майчинство? Счетоводителката ми каза,че понеже имам стаж и осигуровки имам право майчинството да се изплаща от НОИ, това така ли е и към кого да се обърна за повече информация? Попринцип трябва да се явя на ТЕЛК,който отлагам,защото не искам да се чувствам инвалид.
#2 | 29.10.2024, 10:10
Публикации: 321 / 1
Здравейте, не отварям нова тема пиша под тази за да не претрупвам с теми допълнително.
Става въпрос за майка на която и изтича майчитството /три деца породени/ тоест 7 год е в майчинство. В момента ползва платен годишен отпуск , който и се изплаща в/у възнаграждението преди да излезе по майчинство. Отпуск е до февруари включително. Налага и се обаче да претърпи операция и евентуално да ползва болничен след това. Въпроса ми е тоест те са два: - Болничният как ще се изчисли, в/у мин работна заплата или ............
                  - След като излезе в болничен се прекратява отпуска и след това го продължава колкото остава или се припокриват.
Благодаря на отзовалите се. Хубав ден
#3 | 29.10.2024, 10:13
Публикации: 9675 / 1656
Болничният - върху осиг.доход 18 месеца назад
Добре е отпуска да се прекрати по време на болничния
#4 | 29.10.2024, 12:09
Публикации: 321 / 1
18 месеца назад тя е била в майчинство, тоест мин заплата за страната, така ли да разбирам?
#5 | 29.10.2024, 13:06
Публикации: 9675 / 1656
За месеците през които е отглеждала дете до 2 години - МРЗ за периода.
За месеците във временна нетрудоспособност за бременност и раждане (до 410-ия ден) - доходът, от който е изчислен болничния
За времето с платен отпуск - осигурителния доход
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група