Осигуряване на лице със свободна професия.

Днес в 13:52 121 1

Днес в 13:52
Публикации: 26 / 1
Здравейте!

Имам казус с лице със свободна професия. Регистрирано е като СОЛ, но понеже не работи постоянно възобновява и прекъсва осигуряването си в периодите си на активност. През месец ноември ще извърши услуга, която обаче ще му бъде заплатена през декември по банков път. Как мислите, че е по-правилно. Да възобнови осигуряването си от 20 ноември и да го прекъсне от 01 декември - за периода в който реално ще извършва услугата. Или да си пусне и прекъсне осигуряване през декември - когато ще получи дохода...
Аз клоня повече към първия вариант, но ме притеснява това, че в периода на осигуряване, реално доход той няма да получи. А ще получи такъв през декември, когато пък няма вече да се осигурява...Някога бях попадала на материали в интернет, че НОИ има опасност да не признае осигурителния стаж за периоди в които лицето няма приходи.

Моля за вашето мнение. Благодаря предварително!
#1 | Днес в 14:05
Публикации: 12224 / 2274
Здравейте,
осигуряването на СОЛ е резултат от упражняване на дейност. Няма причина да смятате, че получаването на доход / буквално получаване на възнаграждението за този труд / е такава - за този доход лицето е работило през определен период и в този период се е осигурявало / когато плащането е извън периода на полагане на труда /.

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група