Осигуряване на съдружник в ООД - Управител

08.01.2014, 11:51 16696 15

08.01.2014, 11:51
Публикации: 44 / 0
Здравейте,
искам да поставя един въпрос за ситуация в която не съм сигурна, че се насочвам към правилно решение.
До м.01,2014г. в ООД има 5 съдружника - неработещи. Назначили са си управител, който им води дейността. Те не работят в Дружеството и съответно не се осигуряват, получават само дивиденти.
От средата на м.01,2014 единият от съдружниците ще се включи в дейността на Дружеството с ДУК /като управител/. ДУК ще бъде оповестен в ТР. Въпросът ми е как да се осигурява този съдружник.
1. По ДУК, съобразено осигурителните прагове за дейността.
2. А като СОЛ трябва ли да се осигурява при положение, че вече е работещ съдружник?
Благодаря за отговорите!
#1 | 08.01.2014, 12:08
Публикации: 9769 / 1680
Ако само ще управлява и има подписан ДУ  -само по ДУ
#2 | 08.01.2014, 16:42
Публикации: 44 / 0
Благодаря!  :give_rose:
#3 | 14.03.2014, 10:33
Публикации: 8 / 1
Здравейте,
Ето и моето питане: Мои приятели работещи на трудови договори, решават да основат и собствена фирма ООД, като само единия от тях ще управлява, а другия няма да работи. Ако разсъждавам правилно то тогава  назначения с ДУК управляващ собственик ще се осигурава съгласно нормативните изисквания за ДУК, и то само върху разликата до 2400 лв с трудовото му възнаграждение, а другия собственик трябва да се осигурява като СОЛ независимо от факта че се осигурява и по трудов договор. По мое мнение работещия собственик по ДУК, който се осигурява и по трудов договор и ако не достига прага до 2400 НЕ трябва да се осигурява и като СОЛ. Моля някой да каже ако пропускам нещо? Благодаря предварително за отговорите!
#4 | 14.03.2014, 11:15
Ако този, който е с ДУК, само управлява, се осигурява само по ДУ. Не е нужно   да се осигурява и като СОЛ. Този, дето не работи в ООДто, може въобще да не се осигурява  в ООДто.
#5 | 14.03.2014, 11:23
Публикации: 8 / 1
Ако този, който е с ДУК, само управлява, се осигурява само по ДУ. Не е нужно   да се осигурява и като СОЛ. Този, дето не работи в ООДто, може въобще да не се осигурява  в ООДто.

Този който не работи в ООД-то не трябва ли да се осигурава като СОЛ?
#6 | 14.03.2014, 11:34
За какво? Нали не упражнява НИКАКВА дейност  в ООД-то?
#7 | 10.05.2015, 11:20
Публикации: 2 / 0
Здравейте! И аз искам да попитам при условие,че съдружник е управител и го назначават като управител,но участва и в разпределение на дивиденти какъв е минималния осигурителен доход? Благодаря!
#8 | 10.05.2015, 11:43
1. Ако го "назначат" за управител по ДУК или на ТД - осигуровките са върху възнаграждението, но не по-малко от МОД за управители за съответната дейност според ЗБДОО2015.
2. Ако ще управлява като СОЛ - осигурява се минимум въгху 420 лв. Или върху повече, ако през 2013 е бил СОЛ с по-висок доход. Виж ЗБДОО2015.
З. Ако върши и нещо друго във фирмата, освен управлението, задължително се осигурява като СОЛ.
4. Ако не работи нищо и не управлява фирмата, а само взема дивидент - не се осигурявя.

Комбинация 1+4 - осигуровки като ДУК или ТД
Комбинация 2+3+4 - осигуровки като СОЛ
Комбинация 1+3+4 - осигукивки като ДУК или ТД + осигуровки като СОЛ

Дивидентът не е осигурителен доход
#9 | 23.06.2015, 18:00
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Имам следния казус:
Имаме ООД, 3-ма съдружници сме, но до скоро само единият от нас беше управител.
Вече и аз работя пълноправно в компанията и сме се разбрали със оснаталите съдръжници и аз да се впиша като управител.
Можете ли да ми кажете каква е процедурата?

Благодаря Ви предварително.
#10 | 24.06.2015, 07:52
Публикации: 6411 / 1143
Здравейте,
Процедурата е от юридическо естество. Най-добре е адвокат да
Ви изготви необходимите документи.
Трябва да има решение на общото събрание на съдружниците. Трябва да прецените дали ще се сключва и договор за управление или няма да се сключва.
Счетоводните въпроси се явяват следствие на правната рамка.
#11 | 13.12.2024, 15:36
Публикации: 10 / 0
Здравейте
Имам следното питане, възможно ли е в ООД с двама управители, единия да бъде с ДУК, този който реално ще управлява , а другия който почти никаква дейност няма да извършва там да не се осигурява, защото като СОЛ се води в друга фирма вече, има други сключени ТД и ако скючи ДУК, ще бъде над осигуретелния праг . Има ли някаква вратичка, която не съм успяла да прочета, която да позволява втория управител, който само ще бъде вписан такъв без да върши някаква дейност там.
#12 | 13.12.2024, 15:53
1. Никъде няма записано, че управителят задължително трябва да е на ДУК. Може да управлява и като СОЛ
2. Този съдружник, който не извършва никаква дейност в дружеството, няма основание за осигуряване
3. "почти никаква дейност" е все пак дейност :)
4. Това, че упражнява другаде дейност като СОЛ, нищо не значи. Може да е СОЛ на няколко основания, като внася осигуровки само на едното и годишно изравнява върху целия доход като СОЛ
5. Няма възможност за осигуряване над максималния праг. Това обаче не значи, че доходите му не може да са над 3750

"Вратичката", която търсите е ... цял портал - не упражнява дейност=не подлежи на осигуряване Вижте т.2.
При "почти никаква дейност" обърнете внимание на т.4
#13 | 13.12.2024, 16:16
Публикации: 10 / 0
Не може като СОЛ, защото и двамата се водят като СОЛ в други фирми. Проблема не е от това да ги заведа и двамата с ДУК, а защото ще надвишат тавана на осигуретелния доход, затова се питам дали  е възможно само единия да се осигурява, но и двамата са вписани като управители, което в последствие, може да се окаже проблем пред институциите , ако само единия се осигурява. Тъй като щом е вписан като управител, да значи все пак извършва управленска функция не е просто съдружник.
#14 | 13.12.2024, 16:28
Не може като СОЛ, защото и двамата се водят като СОЛ в други фирми.
Това не е никакъв, ама съвсем никакъв проблем. Аз съм СОЛ в три фирми - свободна професия. Е, осигурявам се на едното място и подавам Д1 от там.
Погледнете Наредбата за ООСЛБГЛЧ. Пише си.

Проблема не е от това да ги заведа и двамата с ДУК, а защото ще надвишат тавана на осигуретелния доход,
Като сумарният им доход стане над 3750, ще внасят осигуровки върху 3750, а върху горницата няма. Пише го в КСО. Даже е посочен реда - ТД и ДУК, после СОЛ

затова се питам дали  е възможно само единия да се осигурява, но и двамата са вписани като управители,
Възможно е. Стига само единия да върши дейност

може да се окаже проблем пред институциите , ако само единия се осигурява.
Никакъв проблем. Стига този, дето няма да се осигурява да не върши НИЩО /не "почти нищо"/ във дружеството

Тъй като щом е вписан като управител, да значи все пак извършва управленска функция не е просто съдружник.
Това, че е вписан като управител, съвсем не значи че реално извършва управленска дейност
#15 | 13.12.2024, 16:30
Публикации: 3166 / 429
Вие нещо тотално сте омешали понятията и условията.
СОЛ може да упражнява дейност и в 50 фирми. Осигуряването на СОЛ е само едно.
Управителите могат да са колкото искат. Осигуровки се дължат, когато има уговорено възнаграждение. Друг е въпросът ДУ без възнаграждение доколко е издържан, но не ми се навлиза в тази тема, защото ДУ за мен по подразбиране са безсмислени, ако човекът може да е СОЛ. Освен, ако не се бори за безработица, обаче то ако тръгваш да правиш фирма с тази мисъл...
Това пък за тавана какво въобще ви бърка - има си поредност на осигурителните доходи, ограничавате до максимума и толкова.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група