Oбезщетение по чл. 224 на служител

Вчера в 23:13 186 3

Вчера в 23:13
Публикации: 42 / 0
Здравейте, понеже до сега съм нямал служител, който да няма поне 1 месец работа при нас, но сега имам и искам да се допитам до Вас по отношение на обезщетението по чл. 224. Става на въпрос  учител по заместване, който има 9 работни дни в текущия месец и му полага 2 дни отпуска за тези 9  работни дни. Съгласно чл.224, ал. 2  от КТ обезщетението се изчислява по реда на чл. 177 от КТ, който пък гласи:        "Чл. 177. (2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер."

Ако  правилно разбирам, след като няма предходен месец с 10 работни дни, реално базата се взема за текущия месец за отработените 9 дни с постоянен характер възнаграждения? Примерно, ако за тези 9  дни има 400 лв. ОРЗ+100 лв. % клас прослужено време =  500 лв БТВ / 9 работни дни = 55,56 лв.   за 1 ден  обезщетение по чл. 224.
#1 | Днес в 06:12
Публикации: 9821 / 1692
Чл.42, ал.3 от НРВПО не важи ли при Вас?
"Работникът и служителят имат право на парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, когато са придобили поне 1 пълен месец трудов стаж"
#2 | Днес в 06:37
Чл.42, ал.3 от НРВПО не важи ли при Вас?
"Работникът и служителят имат право на парично обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, когато са придобили поне 1 пълен месец трудов стаж"

Доста голямо нормативно разминаване ми се струва. За това и реших да попитам. Интересно е и защо програмата изчислява, такова обезщетение.
#3 | Днес в 09:07
Благодаря. Сега прочетох внимателно нормативната база. Нещо в програмата е сбъркано просто и незнайно, защо начислява обезщетение, след като няма 10 работни дни.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група