Получен хонорар от СОЛ в месец, в който е в болничен

Вчера в 09:08 271 5

Вчера в 09:08
Публикации: 9 / 0
Здравейте,
самоосигуряващо се лице съм и съм в болничен от средата на януари.
Тъй като ми се изплащат възнаграждения по граждански договор за предходния месец, стана така, че в януари получих възнаграждение, както и в месец февруари. Сега, за януари ясно, ще си декларирам с декл обр 1 и на база броя  работни дни (2 ),  ще платя авансово осигуровки и т.н., но как се процедира със сумата получена през февруари, при положение, че целия месец съм болнични? Моля за коментар!
Тези болнични са преди 45 дневния болничен за майчинство и раждане, затова са толкова дълги

Успешен ден! :smile1:
#1 | Вчера в 09:18
Публикации: 10011 / 1749
В Д1 не отразявате нишо за ГД. Нали трудът е положен през м.януари.
За плащането - то е в първото тримесечие и ако за това тримесечие дължите авансов данък, подавате Д55 през м.април и внасяте данъка. За плащането на данъка болничният няма значение.
Догодина, като правите изравняване на осиг.доход, включвате дохода от ГД и ако трябва - довнасяте осигуровки
#2 | Вчера в 10:08
Благодаря. По-скоро става въпрос за декл 1 за месец януари, в нея да отразя и двете постъпили плащания през януари и февр и да си заплатя авансово осигуровките?
#3 | Вчера в 10:14
Може и така. Все пак имате право да избирате върху какъв осиг.доход да внасяте авансово осигуровките. За м.01 - между 933 и 3750 лв
#4 | Вчера в 12:07
Благодаря ВИ! А всъщност аз си деля хонорара на работните дни за януари, които са 22 и умножавам по реално отработените дни и върху тях плащам осигуровки, нали така?
Примерно, ако хонорарът е 1000лв, деля го на 22, което прави 45.45лв. на ден и ако примерно имам отработени 7 дни (за които не съм  в болничен), умножавам 45.45 по 7=318.18лв., и реално върху 318.18лв си заплащам осигуровките, нали така?
#5 | Вчера в 12:54
Ако в края на годината искате да довнасяте осигуровки върху около 430 лв - става. Ако не искаге да довнасяте осигуровки,  при хонорар 1000 лв (бруто) изберете осиг.доход 750 лв. Решението е Ваше.
Повече разяснения може да получите от Вашия счетоводител
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група