Отпуск след майчинство в училище

16.04.2025, 13:34 219 1

16.04.2025, 13:34
Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Предстои ми да се върна на работа в училище след майчинство, което е до 16.05 вкл. Съответно желая да ползвам и да изляза в отпуск от 18.05. без да отработвам дни. Имам два въпроса.
1. На какво основание мога да изляза веднага в платен отпуск, като се има предвид, че учебната година все още не е свършила и предполагам, че ще се опитат да ме убедят да изляза в неплатен до приключването й?
2. На какво трудово възнаграждение имам право след като няма да имам отработени дни с цел актуализация на заплатата ми, а последния месец, в който имам 10 последователни работни дни, е през октомври 2022 г. и отново на какво основание?
Благодаря предварително!
#1 | 17.04.2025, 03:20
Публикации: 3 / 0
Здравейте!

Аз не съм счетоводител. Отговарям Ви като заета във висшето образование и скоро върнала се на работа след майчинство. Относно размера на възнаграждението по време на платения отпуск, на мен ми обясниха, че дори да няма 10 отработени дни, ще начислят добавка при отпуск по чл.21 от НСОРЗ. Накратко, тази добавка компенсира разликата между актуалната заплата за позицията и заплатата, на която сте била, когато сте излязла в майчинство. Идеята е по време на платен отпуск да получавате толкова, колкото бихте получавали и ако сте била на работа за същия период. Такава е практиката в институцията, в която аз работя, но вероятно и във вашия случай имате право на тази добавка - или поне попитайте.

А относно основанието за отпуск, според мен не Ви трябва специално такова. :) Ако можете, говорете с директора предварително. Прочетете си колективния трудов договор. Не се поддавайте, ако предложат да излизате в неплатен - аз лично не виждам нито логика, нито основание за това. Честа практика е веднага след майчинство да се чисти натрупан платен отпуск, затова не смятам, че ще бъдете ощетена. :)
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група