Здравейте!
Аз не съм счетоводител. Отговарям Ви като заета във висшето образование и скоро върнала се на работа след майчинство. Относно размера на възнаграждението по време на платения отпуск, на мен ми обясниха, че дори да няма 10 отработени дни, ще начислят добавка при отпуск по чл.21 от НСОРЗ. Накратко, тази добавка компенсира разликата между актуалната заплата за позицията и заплатата, на която сте била, когато сте излязла в майчинство. Идеята е по време на платен отпуск да получавате толкова, колкото бихте получавали и ако сте била на работа за същия период. Такава е практиката в институцията, в която аз работя, но вероятно и във вашия случай имате право на тази добавка - или поне попитайте.
А относно основанието за отпуск, според мен не Ви трябва специално такова.

Ако можете, говорете с директора предварително. Прочетете си колективния трудов договор. Не се поддавайте, ако предложат да излизате в неплатен - аз лично не виждам нито логика, нито основание за това. Честа практика е веднага след майчинство да се чисти натрупан платен отпуск, затова не смятам, че ще бъдете ощетена.