Мулти спорт карта и справка по чл. 73

Вчера в 14:41 376 3

Вчера в 14:41
Публикации: 63 / 1
Здравейте,
Частта от стойността на картата мулти спорт, която се плаща от работодателя, декларира ли се в справката по чл. 73?
#1 | Вчера в 18:31
Публикации: 853 / 125
А доход ли е на лицата?
#2 | Днес в 10:20
Картата струва 108 лева.
От тази стойност работодателя плаща 39 лева.
А служителите - 69 лева.
Ако се третира по реда на ЗКПО - С 10% следва да се обложат 39 лева.
Ако се третира по ЗДДФЛ -  то 39 лв. се включват във ведомостта, следва да се начислят осигуровки за ДОО и ЗО и данък на лицата.
Понеже работодателя купува N на брой карти по 109лв., но плаща само 39лв. от стойността им,  то право на приспадане на ДК ще има само на 36% от сумата на ДК. Или ако фактурата за покупка на Мулти спорт е  основа 90,83, ДДС 18,17 лв., та работодателя следва да ползва ДК в размер на  18.17 *36% = 6,54лв. Осчетоводяването според мен ще е:
1. покупка картите
         602 -  32,50  / 401 -108,00        плащане 401 / 50х
         498  -  69,00 /
        4531 -    6,50 /
2. облагане дан. соц. разходи
         60х - 3,25 / 45х - 3,25 
3. уддръжка служители
     декларация - съгласие по чл. 272 от КТ за уддържане на суми от Заплатата от всеки служител. Аз предпочитам конкретно за всяка уддръжка, да правя отделно съгласие.
     421  / 498 , въпросните 69лв. и 498 се закрива!
    във ведомостта около сумата "за получаване" следва да има перо "вътрешни уддтъжки", където за сумата нето на заплатат да се извадят тези 69 лева.
Разбира се това е осчетоводяване по реда на "ЗКПО"

#3 | Днес в 10:30
Критерият за разграничаване кога да приложа реда на ЗКПО И кога ЗДДФЛ в така описания случай малко ми се размива. В закона пише че ако са предоставени на всички и са в натура - което е вярно, то се прилага ЗКПО.
Ако има част която плащат служителите - то ЗДДФЛ.
Ама ако си призная за разход само частта на работодателя и ДК, предоставя карти на всички и им ги дам в натура, то не виждам причина да приложа реда на ЗКПО. По-лесно ми е. Отколкото да включвам във ведомостта 39 лева. Имате в предвид че при назначаване често подписват празна декл.-съгласие по чл. 272 от КТ и когато има такъв случай - правя уддръжката с разговор по телефона със служителя. Самите хора ИСКАТ да им ги уддържа от сумата з аполучаване, но всеки счетоводител знае че това става по правила, затова си имам празни декл.-съгласие по чл. 272 КТ. Възможен вариянт е и по мейл да ги питам за уддръжката, но това е в случай че хората имат всички служебни мейли и отговорят. В дружество с преобладаващ персонал "средно образование"  не е добра идея!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група