Да, видях предходните мнения, и затова реших да се включа в темата. Затова е създаден форума, и всеки счетоводител може да се включи на добра воля със своето мнение, а мненията понякога са противоречиви. И мен по-горе също потребителка се опита да ме обори. Неуспешно.
Ще Ви дам и друг пример. По-долу във файл съм прикачила едно данъчно становище, частично свързано с въпроса: Становище 1742/11.11.2010 Прилагане на чл.124 от ЗДДС от данъчно задължени лица, регистрирани на основание чл.97а, ал.2 от ЗДДС, което също е противоречиво.
Забележете сега подчертания текст от становището: “Данъчно задължени лица, които са регистрирани на основание чл.97а, ал.2 от ЗДДС нямат право да посочват данъка в издаваните от тях фактури /чл.113, ал.9/. Когато тези лица предоставят услуги, с място на изпълнение на територията на друга държава членка или на трета страна като основание за неначисляване на данък следва да посочат „чл.21, ал.2 ЗДДС”, а за доставки с място на изпълнение на територията на страната - „чл.113, ал.9 ЗДДС”. ”
А ако погледнете ППЗДДС, чл. 79, (2), т. 2, то е точно обратно. Там е написано, че за тези доставки (с място на изпълнение извън територията на страната, тоест с място на изпълнение на територията на друга държава членка или на трета страна) от лица, регистрирани на основание чл. 97а, основанието за неначисляване на данъка, което се вписва във фактурата е чл.113, ал.9.
Прилагам пак члена от Правилника:
Чл. 79, (2) Фактура/известие се издава и за извършена доставка с място на изпълнение извън територията на страната в рамките на икономическата дейност на лицето, като във фактурата не се начислява данък. Във фактурата/известието като основание за неначисляване на данък от закона се вписва:
1. "чл. 28с(Е)(3) 77/388/ЕЕС" - за доставки на стоки като посредник в тристранна операция;
2. (изм. - ДВ, бр. 6 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) "чл. 113, ал. 9" - за доставките на нерегистрирани по закона лица или лица, регистрирани на основание чл. 97а, чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от закона;
На практика не мисля, че ще имате проблем за тази неточност във фактурите си, но все пак е по-добре да бъдат издадени коректно.