Аз пък нали се заканих да опитам и ето какво стана.
Пуснах декларация за неактивност в НСИ за фирма със 115 лв приходи и 166 лв. разходи. Няма активи, няма амортизации, няма персонал и реално подава от февруари нулеви декларации по ДДС, а от октомври и СОЛа е с прекъсната дейност.
За да се пуснат отчети в НСИ, те трябва да са нулеви, защото са в хиляди лева, а такива не се приемат.
От друга страна, според чл. 92, ал. 4, ГОД не подават данъчно задължените лица, които едновременно са изпълнили следните условия:
1.не са извършвали дейност през годината;
2.
не са отчели приходи или разходи за годината съгласно счетоводното законодателство.
Веднага получих вх.№ от НСИ.
Опитах да подам декларацията в НАП, но там ми даваше, че не намира отчет на задълженото лице, както го е описала
didil. Не съобразих, че може да е заради твърде краткото време от подаването на едната до другата декларации.
Реших да опитам по друг начин.
Попълних декларация с баркод и вписах входящия номер от НСИ.
Опитах отново да подам декларацията, но не чрез попълване, а чрез импорт на генерирания файл и се получи.
Ама все пак ме гложди, че не е според буквата на закона съчетаването на декларация за неактивност и образец 1010, пък били и пренебрежимо незначителни сумите. Но, от друга страна, не е в противоречие с духа на закона и практиката?