Извинявам се, че "нахлувам" в темата на колежката, но и на мен мострите ми стават интересни напоследък, особено от ЗДДС гледна точка. Чел съм чл.6 и чл.70 от ЗДДС, но така и ме успявам да се убедя "дали даването на мостра" е безвъзмездна доставка, която не подлежи на облагане по ЗДДС, т.е. не е приравнена на възмездна.
Чл. 6. (1) Доставка на стока по смисъла на този закон е прехвърлянето на правото на собственост или друго вещно право върху стоката.
(4) Алинея 3 не се прилага при:
2. безвъзмездното предоставяне на стока с незначителна стойност с рекламна цел
или при предоставяне на мостри.
Това "ИЛИ" изключва ли мострите от обвързването на стойността на рекламната стока МОСТРА с прословутите 30лв/брой.Става дума за това, че фирма Х ще даде на фирма Y няколко единични бройки от стоките, с които търгува и които са на стойност над 30лв. Фирма Y ще изложи тези стоки-мостри в своя магазин. След това ще продава същите тези стоки, които реално са идентични с мострите...
Въпросът е ... може ли фирма Х да предаде на фирма Y стоките-мостри само с протокол и да не връща ползвания ДК? Как е най-правилно да отчете фирма Х дадените мостри - като ДА или като разход за реклама, при положение, че мострите са ..да кажем на единична стойност 300лв и са 10 броя и имат предполагаемо доста дълъг полезен живот?
Минавал ли е някой тази тема при ревизия по ЗКПО/ЗДДС и какъв е резултатът?
Мерси предварително