Дали ще дочакам времето, когато тази тема няма да ме тормози?
ЕООД - Червени каси - всеки месец. Заради един голям кредит. Иначе - ако отделя производството - макар и слабичко - добре излиза.
Пари за покриване на кредита пристигат всеки месец от друга държава, по лична сметка на собственичката, в евро. Имам извлечение от личната банкова сметка на собственичката - парите са толкова, колкото трябват за кредита.
Дилемата - като всяка година - ми е:
Заем или допълнителни парични вноски.
Ако е заем - физическото лице собственик на ЕООД, трябва да декларира получения заем. Но няма кой да декларира дадения заем, защото лицето не е в България. Освен това - договор няма - те са си роднини, знам ли какво са се уговаряли.
Ако са допълнителни парични вноски на собственика на ЕООД - това повече ме устройва - а пък като дойде време за проверка - той да си доказва произхода на средствата.
А това, че дружеството увеличава задлъжнялостта си - това не е проблем. Няма да тегли нов заем, няма да се листва на стоковата борса - това е едно шивашко предприятие с 4 работника. И........ имам някакъв спомен, че имаше указание на НАП, че допълнителните парични вноски не се декларират като заем с червената декларация по чл.50.
Толкова ми е неприятен този момент, че мозъка ми отказва да разсъждава логично по този въпрос.
Моля Ви да внесете малко увереност в действията ми - поне аз да не се червя после пред данъчните.
Благодаря на всички, които ще отделят време за мен.