Здравейте!
Благодаря за хубавия форум , за безценните съвети и за времето, което отделяте за да помагате на хората!
Утре със съпругът ми ще ходим при счетоводителката на фирмата , в която работи, но искам предварително да съм подготвена с различните ситуации, които ще обсъдим там.
Съпругът ми е спортист и е на срочен трудов договор , сключен на основание чл. 68, ал.1, т.1, във връзка с чл. 70 и чл.71., който изтича на 30.04.2014г. След тази дата той трябва да се осигурява. Евентуално ще бъде назначен в същата фирма от 1.09. 2014 г.
Въпросът ми е през тези 4 месеца как да се осигурява, а също така има ли смисъл да се записва на трудовата борса.
Според мен:
Вариант 1: свършва договора, той "отива" на ТБ. Няма да плаща осигуровки, обезщетението му минимално ли ще е по 7.20 лв, за всеки работен ден или ще бъде в размер 60%, от брутното му трудово възнаграждение за последните 24 месеца.
Вариант 2: преди да изтече договора да го преназначат на сходна позиция по чл.119, с изпитателен срок в полза на работодателя и след 10 дни да го съкратят по чл. 71 ,ал.1, така отива на борсата на 60 % обезщетение. Но ще могат ли след 4 месеца да го назначат отново на първата длъжност?
Вариант 3: Подписва нов договор на 4 часов работен ден и сам си плаща осигуровките.
Вариант 4: През тези 4 месеца се осигурява сам, приблизително около 110 лева осигуровки.
Кой според Вас е оптималния вариант за него?
Извинявайте за многото въпроси, които станаха, но четейки досега съвсем се обърках