А според теб дивидента осиг.доход ли е? Дължат ли се осигуровки върху него?
А това "осиг.доход 550+420 личен труд" не го разбрах. В края на краищата върху колко се самоосигурява: върху 550, върху 420 или върху 970?
Колкото до изравтяването - прави се във всички случаи. А дали ще има довнадяне или не, зависи от ГДД, от "личния"труд, от другите доходи през 2014 г. Не разбрах и защо намесвате 2012-та.
Извинявам се, аз може и да не съм разбрал. Обаче в текста на НАП виждам две понятия:
осигурителен доход и облагаем доход.
Макар и по - малко по заобиколен начин данъкът дивидент се облага с 5%.
Защо намесвам 2012 - заради "Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 година е в зависимост от облагаемият им доход за 2012 година като самоосигуряващи се лица". Не знам дали вярно или грешно съм го определил за цялата 2014, но той би трябвало да се е формирал на база на облагаемият доход от 2012. Ако правилно тълкувам това, което НАП са написали.
Към момента го осигурявам на следното:
550 лева - осигурителен доход за СОЛ
+
Възнаграждение за положен личен труд - 420 лева.
И Делта ПРО и калкулатора на КиК ми смятат едни и същи стойности, така че направо ги вземам от там (в смисъл на осигуровки за внасяне и данък).
Ако е възможно да перифразирам въпросът си така:
1. СОЛ получава доходи от личен труд бруто 420
2. Доходи от НАЕМ
3. Дивидент
4. Към 2012 - вместо личен труд, е работил по ДУК
Кое от четирите влиза в понятието "облагаем доход" за целите на определяне на минимален осигурителен доход на СОЛ?И въобще на http://www.nap.bg/page?id=292 в таблицата пише "минимален осигурителен доход", но това нас ограничавали ни? Примерно СОЛ може минимално да трябва да се осигурява на 420, но той иска на 550?И още нещо, ако СОЛ може да избере по - висок осигурителен доход от минималния, защо се прави изравняване в Годишната му декларация? (не мога да вникна в смисъла на изравняването накрая на годината и кое го налага?)