Скрит текст :
Пенсионер на граждански договор се осигурява, ако иска
автор(и): Труд, прочитания: 5352, коментари: 0
ВЪПРОС: Пенсионер съм, предлагат ми работа по граждански договор. Длъжен ли съм да се осигурявам социално? М. Б., Бургас
ОТГОВОР: Щом сте пенсионер, за упражняваната дейност по граждански договор не сте задължен да се осигурявате социално. Не подлежат на задължително социално осигуряване пенсионерите, които получават доходи за работа без трудови правоотношения.
За тези лица по тяхно желание възложителят по договора може да внася осигурителни вноски за фонд “Пенсии”. Най-добре е за това да се впише изрична клауза, според която страните се договарят, че изпълнителят ще бъде социално осигуряван.
Не са длъжни да се осигуряват социално пенсионерите, които упражняват дейност като свободна професия и/или занаятчийска дейност, адвокати, нотариуси, експерт-счетоводители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, застрахователни агенти и др. Това се отнася и за лицата, които извършват занаятчийска дейност, като плащат патентен данък, и всички, които извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка (дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и др). Не са задължени да внасят осигуровки за ДОО и пенсионерите, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества, както и регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители.
Законът не уточнява какъв следва да бъде видът на тази пенсия - за осигурителен стаж и възраст, инвалидност и т.н. Следователно, каквато и пенсия да е отпусната на лицето, когато то работи без трудово правоотношение, социално осигуряване се провежда само ако пенсионерът изрично пожелае това.
Справка: Чл. 4, ал. 6 от Кодекса за социално осигуряване.