Здравейте,
Онзи ден с интерес констатирах, че активите на фирмата са били водени неправилно, а някои от тях въобще не са водени.
Тоест по 204 - компютърна техника например има активи (дори такива, който отдавна са амортизирани) - 10 000 лева, за цялата 241 едвам се събират 2600 лева.
На тези дето водиха фирмата, ту им се повяват разни активи в амортизационния план, ту същите им се губят, въобще трагедия...Амортизации са наичслявали избирателно (в стил както ни дойде)...
Активите изхабени към 31.12.2013 година ги отписах като изхабени, за не объркват допълнително кашата.
Сметнах си наличните активи по 204, 206, 209; както и начислените амортизации по 241.
Проблемът ми е, че за 2014 балансът все още не ми излиза, и още онзи ден констатирах, че именно заради неразборията с активите идва разлика между актив и пасив.
Вкарвам си активите в баланса по тяхната балансова стойност (204;206;209 - 241).
Това, което не разбирам е следното.
Какво трябва да имам като пасив, че да компенсира за тези активи?
Може и да ми е тъп въпросът, обаче пасивите ми са: собствен капитал, печалба и данък дивидент (платен в Януари 2015) като пасиви.
активите са: изброените по - горе проблемни активи; парични средства по каса и банкови сметки
Ако може помощ, че не остана време да се приключи тази фирма, а последната седмица само разследвам чужди грешки с и без това оскъдните ми познания.