Здравейте,
аз съм СОЛ, преводач, преотстъпвам авторски права, попълвам приложение 3 в годишната, не съм длъжен да правя изравняване на осигуровки.
Осигурителната ми книжка изтича тази година и след като заверя 2014 това лято, ще почна да попълвам нова (Продължение) от 2015 нататък.
Проблемът е, че новата, която вече ми издадоха, се различава от старата и се чудя как се попълват някои колони. Разрових форума, но примерите, които прегледах са за книжки с 11 колони на лицевата страна, а моята има САМО 7.
Ето и конкретните въпроси.
Новата книжка, страница 1 лице
1 колона - месеците са разписани - това е ясно
2 колона - работни дни зачетени за... - тук пиша дните, това е ясно
3 колона - осиг доход, вкл. сумата по чл. 50... - тук пиша доходът, върху който съм се осигурил или задължителните прагове 420-450-500-550, това е ясно
4 колона - други доходи - нямам такива, нищо не попълвам, това е ясно
- прескачам малко
- отдолу - подпис
- на гърба нищо не попълвам, нямам обезщетения - и това е ясно
И СТИГАМЕ ДО ПРОБЛЕМНИТЕ КОЛОНИ
страница 1 лице
- колона 5-6-7 - какво попълвам тук, други колони няма
Първо как са дефинирани колоните:
колона 5 е - осигурителни вноски - общо за сметка на осигурителя и осигуреното лице (самоосигуряващия се) %
- никъде не пише да пиша сумата на месечната вноска, както е в старата книжка
колона 6 е - други осигурителни вноски - общо за сметка на осигурителя и осигуреното лице %
- никъде не пише да пиша сумата на месечната вноска, както е в старата книжка
колона 7 е - окончателен размер на осигурителния доход (за самоосигуряващи се лица)
За да улесня отговора ви, ето варианти
Пример 1
да речем че се осигурявам на 420 лв, ДОО 12.8% и нямам годишно изравняване на осигуровки, нямам проценти за майчинство и така нататък, само 12.8% е ДОО
а/ в колона 5 пиша само 12.8, колона 6 и 7 не попълвам
б/ в колона 5 пиша 12.8 и до него сумата 33.80, както е в старата книжка, пишеш и месечната вноска, колона 6 и 7 не попълвам
в/ в колона 5 пиша 12.8 и до него сумата 33.80, както е в старата книжка, пишеш и месечната вноска, колона 6 не попълвам, но в колона 7 пиша само едно голямо 420, защото тя няма редове, а нямам изравняване
г/ в колона 5 пиша 12.8 и до него сумата 33.80, както е в старата книжка, пишеш и месечната вноска, колона 6 не попълвам, а в колона 7, въпреки че няма редове, изписвам на всяко ниво на редче 420, както е в таблица 1-2 към годишната, ако нямаш изравняване
кое от всичките е верно?
ако никое не е верно, моля напишете как да попълня колони 5-6-7 при зададените параметри - праг 420, ДОО 12.8%, няма изравняване
Пример 2
да речем, че се осигурявам на 420 лв, ДОО 12.8% и правя годишно изравняване на осигуровки
- вероятно колони 5 и 6 ще са като в примера без изравняване, но колона 7 ще се отличава, затова направо напишете само за колона 7 какво точно се пише, ако правя изравняване.
Благодаря предварително!