Длъжностна характеристика сладкар, код по нкпд: 51202002
ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА
СЛАДКАР
Клас по НКПД: персонал зает с услуги на населението
Код по НКПД: 51202002
I. Длъжностни задължения
Характеристика на изпълняваната работа: организира, ръководи, координира, контролира и участва в процеса на приготовлението на сладкарската продукция, нейното външно оформяне и издаването й; съобразява асортимента с наличните суровини и потребителско търсене; контролира доставката и съхранението на необходимите продукти по време, асортимент и количество; следи за експлоатационната готовност, ефективното използване и поддържане на оборудването и инвентара; контролира санитарно-хигиенното състояние на производствените помещения; контролира сроковете по съставянето и представянето на първичните счетоводни документи; прави рекламация на некачествените стоки и некачествено извършени услуги.
Отговорности: отговаря за: ефективното използване на суровините без да се нарушава технологията; намаляване материалните разходи в производството без да се влошава качеството на произвежданата продукция; правилното съхраняване на продуктите и готовата продукция.
II. Изисквания за заемане на длъжността: трябва да знае: нормативните документи по организацията и технологията на сладкарското производство; качествената и физико-химична характеристика и кулинарното предназначение на използваните суровини в сладкарското производство; правилата за експлоатация на машините и съоръженията; установените норми и срокове за водене на необходимата отчетност. Да има завършено средно образование и курс за професионална подготовка. Трудов стаж по специалността 5 години.
ІІІ. Подчинен е на специалиста по храненето и началника на отдел “АО” и “КБО”.
ІV. Подчинени длъжности – помощник-сладкар и работник кухня.
Изготвил:……………………………….
Утвърдил:……………………
Запознат съм с длъжностната характеристика и екземпляр от нея ми е връчен.
Служител:………………………………………………..
(трите имена)
Подпис:………………………
Дата:………………..