Привет!
Налага ми/за сефте/ се да направя корекция на Д1 и 6 поради начислени три дни за сметка на работодател при болничен по бременност от юни 2014г.
Изчетох доста по въпроса, но имам нужда от "приятелско потвърждение или опровержение", за което благодаря предварително
Сега давам инфо с цифри:
Служителката в юни е работила 16р.дни и излиза болничен - 5 дни за сметка на НОИ /тя е на 415 лв бр.заплата/. Начислението тогава е 3дни за сметка на раб-л (сумата е 41.5лв) и 2 дни за НОИ. Предписанието получих .. септември тази година.
След преизчисленията /да е жив и здрав ексел/ получавам осигуровки, спрямо подадените тогава, по-малко: 10.68 за ДОО, 2.96 за УПФ, 1.86 за ЗО. Следователно направих коригираща Д1 - с 316.19 осиг.доход и 5 дни за сметка на НОИ върху 100лв, Правя Д6 - също коригираща (защото всичко е в намаление), с код 5 с новите суми за всички работници. Но какво да правя с данъка (той е с 0.76лв по-голям)? Технически мисля че ми е ясно - Д6 редовни данни само с 0.76, но би ли следвало да е код 8 за м.07 /към дата 31.07.2015/ - тогава принципно са изплатени възнагражденията за юни и е удържан и внесен юнския данък... .
И още нещо(съжалявам за дългия пост).., как технически на практика се изпълнява и защитава подобно вмешателство във вече съставени, подписани и пр. ведомости?
ps: вземането от служителката ще отразя в следващата РПВ като = 41.50 дадени в повече +0.76 данък за довнасяне - осигуровките за нейна сметка, а разликата от надвнесените суми като цяло - ще чакам НАП.
Какво мислите за моя "план за действие"