Здравейте,
Забелязах, че много хора задават въпросите си и получават компетентни отговори. Надявам се и на мен да може да помогнете.
Моята ситуация е следната:
Във фирмата, в която работя в момента съм от началото на 2015. Поради намаляване обема на работата с моят шеф сме се разбрали да ми прекрати трудовия договор от следващия месец. Аз имам моя регистрирана фирма, но досега не съм се осигурявала през нея.
Възможно ли е - шефът ми прекрати моят ТД на 01.12.2015 и аз да подам ОКД-5 че ще се осигурявам като СОЛ на същата дата? Предупредиха ме, много да внимавам как ще насроча датите, за да не се получат дни без осигуряване.
Имам и още един въпрос. Ако като СОЛ се осигурявам за всички рискове и през началото на 2016 година желая да ползвам болнични като СОЛ какви са изискванията? Питах няколко познати счетоводители, но те си противоречат. Разбрах, че трябва задължително последните 6 месеца да нямам прекъсвания в осигурителния стаж, това вярно лие?
Също попаднах на една тема тука във форума, вярно ли е, че на СОЛ всичките дни се поемат от НОИ? (ако примерно ползвам 5 дни и 5-те се поема от НОИ)
Чувствам се много объркана, моля Ви да ми помогнете.