Здравейте,
Не знам дали заглавието точно описва казуса
Моля за помощ, защото съм се убедил, че тук има много знаещи и отзивчиви колеги, на които предварително благодаря.
Та, СОЛ се е осигурявало в своето ЕООД на ниският процент. Паралелно с това си е била на трудов договор в друго предприятие. Настъпва "риска" бременност и тя започва да ползва болнични за временна неработоспособност, които ако всичко (дай Боже) върви добре ще станат такива за бременност и раждане и съответно за отглеждане на дете до 1 година. През това време работодателя по ТД ще подава докумените за отпускане на обезщетението по предвиденият ред. Въпроса е как ще се отрази тази ситуация на ЕООД-то, на което е собственик. Ето моите притеснения и разсъждения по въпроса. Моля ви за мнение по тях
1) няма да се подава декларация ОКД5 за спиране на дейност в ЕООД-то, защото то ще продължи да функционира.
2) през ЕООД-то ще си внася само здравните осигуровки
3) след като изтекат 410-те дни ще трябва да си избере дали да назначи прокурист на ЕООД-то и да си получава обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 г. или да се върне на основната си работа за половината от обезщетението и да продължи да се самоосигурява в ЕООД-то си с пълна сила
Благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат!