Здравейте!
Добавям нова тема по този въпрос, тъй като не намерих нищо от тази година.
Ситуацията е следната. Работя на длъжност продавач-консултант 5 месеца. Назначена съм на постоянен договор, като не е упоменато в чия полза е той. Работя на 8 часов работен ден(по договор), което реално е 14 часа на график 2на1. Получих предложение за работа на доста по-престижно място, но се налага да започна възможно най-скоро. Бих искала да напусна без да спазвам срока на предизвестие(30дни). Наясно съм, че при това положение дължа една работна заплата на работодателя си. Имам обаче няколко въпроса, на които не намирам отговори. Първият ми въпрос е. Работната ми заплата се смята от 1 до 1 следващия месец, а се изплаща на 15 число. В момента очаквам да ми платят заплатата за месец май. Месец юни имам изработени 5 дни, след което излязох болничен, тъй като се разболях от пневмония. Датата ми на започване на изработване е 09,06,2017, като това е и датата на започване на болничен. Та въпросите са ми: Ще получа ли заплащането ми за месец май или тази заплата ще ми удържи при неспазване на срока? Другото, което ме интересува: какво ще се случи с тези 5 работни дни, които имам? Имам право на платен отпуск от 8 дни. Ще ми бъде ли платен, ако напусна без предизвестие? Има ли някакъв специфичен документ, с който трябва да информирам работодателя си, че няма да спазя цялото предизвестие? И на последно място: След като съм била 10 дни болничен по време на предизвестие, сумата която ще дължа на работодателя ще бъде ли намалена при положение, че са минали 10 дни?
Благодаря предварително!