1. Добър и правилен вариант.
2. Има вариант с нотариална покана. Не съм го правила и не съм наясно, но съм чувала, че не може да откаже.
3. Или слагате една по-късна дата считано от, или .... Не съм много наясно, но си мисля, че в случая заповедта има само информативен характер. Т.е. решавате, че го уволнявате, съставяте заповед и подавате уведомление, пък той подписва когато я получи. Все пак не съм убедена, че е вярно
4. Ако няма болничен и не идва на работа - самоотлъчка. Това значи без всякакви осигуровки и в Д1 посочвате, че спира осигуряването. Нямате право да го водите в неплатен, ако САМ не е подал молба за това. После, ако представи болничен след подадена Д1, правите корекция на Д1 и подавате Д6 за довнасянето.
5. Докато е в срок на изпитване и този срок е уговорен в полза на работодателя или на двете страни (или не е посочено в чия полза е), работодателят има право да прекрати ТД по чл.71, ал.1 без предизвестие, без мотивация или обяснения. При това работникът няма защита по чл.333 и ТД може да бъде прекратен и по време на болничен и/или отпуск. В случая работникът няма много права.
На Ваше място (дано да не съм
) бих написала едно писмо на работника, в което да поискам писмени обяснения за отсъствията, като основание за дисциплинарно уволнение. Ще обясня с твърд, но внимателен тон, че на основание чл..... ,при повече от три отсъствия се предприемат действия по дисциплинарно уволнение и дължи писмени обяснения. Че до получаване на обоснователни и документално доказани обстоятелства за отсъствията ще го водите в самоотлъчка със всичките последствия от това ( без осигуровки, вкл. и здравни, без стаж...). Посочвате, че при три месеца без ЗОВ загубва здравноосигурителните си права, а ако през последните три години има и други пропуски, то трите месеца се смятат общо за три години. Пояснявате и че по времето на отсъствие (болничен, отпуск, самоотлъчка ) срокът на изпитване спира да тече и оставате в правото си да прекратите ТД в следващите 2,3... месеца от явяването му на работа. Обяснявате и че все още няма право на защита по чл.333, както и че съгласно ... ( не помня къде беше записано), че при наличие на болничен е длъжен да Ви го представи в двудневен срок 8ако не бъркам).
И така: обяснявате му всичките негови задължения и липса на права и го приканвате да се яви на среща.
Желая Ви успех!
Това, че сте новак, не значи, че трябва да позволите да Ви се качват на главата.