Здравейте, пиша от гледната точка на съпруга на служител, който напуска работа. Аз самата съм счетоводител и ТРЗ в едно. Имам някакъв опит според скромното ми мнение - около 15 години.
Проблемът е следният. Съпругът ми си намери работа за повече пари и при по-добри условия. Написахме и той предаде на 24.10. заявлението за напускане, в което е посочено, че желае да бъде освободен от 01.11. Казали са му, че нямал право да не си спазва предизвестието. Не можело така да напуска само с една седмица предизвестие. Аз го бях посъветвала да каже, че съжалява, но не може да го спази и знае, че дължи обезщетение пропорционално на неспазените дни. В тази една седмица, очаквано за него досегашното лошо отношение стана още по-лошо. Поради тази причина, аз му изготвих заявление, в което посочих списък с документи, които желае да му бъдат изготвени и предоставени по повод освобождаването му. Това бяха служ.бележка за дохода по чл.45 ал.2 от ЗДДФ, УП2 и УП3, бележки за социално подпомагане за детските надбавки и за стипендия на един от синовете ни, така и служебна бележка за ползван платен годишен отпуск. На него му беше забранявано да излиза в отпуск или болничен, защото "няма право". С ПИК-а му видях, че и не подавана информация за отпуски. Т.е. има право да му бъдат изплатени за повече от 4о дни.
Днес е дал въпросното заявление с трудовата си книжка, но пак са му казали, че няма право да напуска и трябва да си спази предизвестието.
Моята идея беше, да си получи заплата за изработения вече месец октомври, да му начислят дължимия неизползван отпуск и да си плати не спазеното предизвестие. Но явно няма да стане по лесния начин. Дайте ми съвет как да процедираме.