Здравейте.
Имам няколко въпроса с цел да добия обща представа за счетоводството и плащането на данъци при работа като контрактор. Разбира се, за конкретни цифри ще се консултирам със счетоводител на място, но все още е рано за това.
В случай, че работя като контрактор (в ИТ сферата, ако е от значение), какви разходи ще се наложи да плащам на месечна или годишна база, тоест каква част от фактурираната сума мога да получа нетно?
Доходът ще е над 50 хил. лв. годишно. Работодателят е в чужбина, извън ЕС. Ще трябва ли в такъв случай да връщам ДДС в края на годината? В ИТ сферата ще ми е трудно да генерирам разходи като цяло, така че голяма част от сумата предполагам ще бъде обложена с ДДС.
Според вас какви ползи би имало от това да се осигурявам на максималния осигурителен праг, ако да речем се реша за ЕООД и аз съм управителя? Каква е общата практика при такива случаи? Осигуряване на минимума, максимума, или някъде по средата?
Използвах следния калкулатор:
https://www.kik-info.com/kalkulatori/samonaet-eood.phpГоре-долу реални ли са изчисленията тук или пропускам нещо? Не виждам да пише нищо за ДДС. Също така, ако се осигурявам спрямо максималният осигурителен доход, разликата се увеличава значително в полза на ЕТ. Защо се получава така?
Благодаря предварително и се извинявам, ако съм допуснал грешки в терминологията. Досега винаги съм бил служител със стандартен трудов договор и за пръв път ми се налага да се занимавам с такива неща.