Граждански договор с чуждестранна фирма в ЕС

11.09.2020, 15:16 6672 6

11.09.2020, 15:16
Публикации: 3 / 0
Предстои да сключа граждански договор за извършване на услуга с чужда фирма в ЕС. Работата ще се извършва от тук. Като възнаграждението не е фиксирано на месец, а ще бъде спрямо заетост и обем работа, но при всички положения под МРЗ на месец.

В момента съм регистриран в Бюрото по труда и получавам обезщетение. Получавам и сума по застраховка въз основа на служебна бележка от Бюрото по труда.

Доколкото разбирам, след като възнаграждението няма да надвишава МРЗ месечно, това няма да се отрази на регистрацията и обезщетението ми, и ще запазя и двете обезщетения.
Въпросът ми е, така ли е, и трябва ли да информирам, и по какъв начин НОИ или Бюрото по труда за наличието на подобен договор, след като бъде подписан?
#1 | 13.09.2020, 10:15
Да разбирам ли, че никой тук не е компетентен по въпроса?
#2 | 13.09.2020, 15:17
Публикации: 10949 / 1964
Съгласно КСО ,чл. 54д. ал.1 Изплащането на паричното обезщетение за безработица се прекратява при:
1.  започване на трудова дейност, за която лицето подлежи на задължително осигуряване по този кодекс, ... или законодателството на друга държава; 

Според данните, които представяте, Вие не подлежите на осигуряване по чл. 4, ал.3, т.5 или 6 от КСО, но не мога да знам дали подлежите на осигуряване по законодателството на друга държава. Нямам никаква представа как се третират ГД в различните европейски държави. Не мога да знам дали въобще приемат изпълнението на услуга от ФЛ, което не е регистрирано като упражняващо дейност /свободна професия, ЕТ, фирма.../.
Изчакайте мнението на по-знаещите колеги. Днес все пак е почивен ден :)

Казвате, че  възнаграждението ще е спрямо заетост и обем работа. Предполагате, че ще е под МРЗ месечно. Да предположим, хипотетично, че в един месец изникне повече работа и Ви платят над МРЗ. Да предположим че законодателството им е същото като българското и за този месец Ви внесат осигуровки. Какво става тогава? Месеца е минал, а Вие сте пропуснали срока да уведомите НОИ за започването на дейност, подлежаща на задължително осигуряване  :blink:
Абе объркана работа  :blink:

Искам само да Ви напомня, че независимо от размера на възнаграждението, при извършване на услуга към фирма в ЕС сте длъжни да се регистрирате по ДДС в 7-дневен срок ПРЕДИ получаване на първото плащане.
#3 | 14.09.2020, 11:24
Публикации: 969 / 90

Искам само да Ви напомня, че независимо от размера на възнаграждението, при извършване на услуга към фирма в ЕС сте длъжни да се регистрирате по ДДС в 7-дневен срок ПРЕДИ получаване на първото плащане.
Хм, а в хипотезата на чл.3, ал.3 от ЗДДС дали не може да попадне там? :question:
#4 | 14.09.2020, 12:46
Публикации: 3325 / 484
Всъщност, по отношение на осигуровките, би трябвало да важи нашето законодателство и фирмата- платец да се съобрази с него. /тъй като за лицето е приложимо то - поне така предполагам, няма как да знаем със сигурност, но щом ползва обезщетение за безработица.../
#5 | 15.09.2020, 17:43
Благодаря за отговорите дотук.
Вече конкретно, става въпрос за Полша. А договорът е формулиран като CONTRACT OF MANDATE (не знам дали е договор за услуга). Защо трябва да се регистрирам по ДДС?
Трябва ли да предприема някакви действия след подписване на договора?
По какъв начин и кога се декларира и внася данъка?
#6 | 18.09.2020, 12:37
Публикации: 3325 / 484
Намерете си счетоводител
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група