Внос на стоки от трети страни и осчетоводяване на митническа декларация

12.01.2025, 22:39 554 14

12.01.2025, 22:39
Публикации: 18 / 0
Здравейте,
Имам важен за мен въпрос, по който искам да съм сигурен.
При внос на стоки от Китай с нормален внос моята фирма, която е по ДДС си плаща ДДС-то по митническа декларация на Агенция Митници.
От известно време банковата сметка на Агенция Митници вече е същата като на НАП към централния бюджет. Тоест по същата сметка, по която внасям ДДС всеки месец до 14-о число. Само дето получател е Агенция митници, а не НАП.
При това положение само ДДС кредит по митническата декларация ли ползвам или ползвам и ДДС дебит и се уравновесяват? Тоест ДДС кредита става нула при вноса на тези стоки.
Примерно платил съм ДДС по митническа декларация 10 000 лева. След това ползвам ДДС кредит по същата митническа декларация също 10 000 лева. И на практика нямам ДДС кредит, който да ми се трупа. Не искам да ми се трупа ДДС кредит по митнически декларации при внос. Защото не мога в следващите три месеца да продам толкова стока, че да направя 10 000 ДДС примерно. И на всеки три месеца сам човек трябва да се занимавам с процедури по ДДС възстановяване с НАП.
Ако купувам стока от частна фирма в България, която е по ДДС, само ДДС кредит ползвам и ми се трупа кредит.
Ама в случая това си е плащане на ДДС по МД към бюджета и е логично да се осчетоводи в дневниците по ДДС като ДДС дебит - плащане на ДДС и да ми се намалява размера на ДДС кредита.
Обадил съм се на НАП за консултация - не получих конкретен отговор и мисля че не разбраха какво точно питам. Питал съм счетоводител, засега не получих ясен отговор. Но имам нужда да съм сигурен.
Поздрави.
#1 | 13.01.2025, 00:00
Публикации: 9821 / 1692
И аз не разбрах какво точно питате. Какво значение има номера на банковата сметка на АМ със счетоводното отчитане на ДДС и данъчния кредит?
Нещата са си същите. Просто се абстрахирате от номера на банковата сметка. то по същата сметка се внася и ДДФЛ, и корпоративен данък...
#2 | 13.01.2025, 12:04
Здравейте,
Питам дали ми се трупа ДДС кредит или е нула и не ми се трупа. След като плащам ДДС по МД към централния бюджет, тоест дали МД ми намалява ДДС-то за плащане.
#3 | 13.01.2025, 12:16
ДДС по МД е едно, ДДС по справка декларация е друго. Едното плащане не намалява другото
#4 | 13.01.2025, 12:17
Публикации: 12293 / 2303
"При това положение само ДДС кредит по митническата декларация ли ползвам или ползвам и ДДС дебит и се уравновесяват? Тоест ДДС кредита става нула при вноса на тези стоки."

Като при всяка доставка по фактура / в случая МД / си ползвате данъчен кредит, ако имате право на такъв. Това с "ДДС дебит" и уравновесяването не съществува.

"Защото не мога в следващите три месеца да продам толкова стока, че да направя 10 000 ДДС примерно. И на всеки три месеца сам човек трябва да се занимавам с процедури по ДДС възстановяване с НАП."

Явно се налага. :smile1:
#5 | 13.01.2025, 13:15
Публикации: 79 / 10
Можете да потърсите антрепозитен склад или склад на свободна зона(т.е. склад под митнически контрол) и да държите стоката си там. Ще теглите от склада стоката на части и ще плащате само част от митническите такси(само за стоката, която вадите от склада), така че да не се стига до кредити за възстановяване.
#6 | Вчера в 16:14
Тоест като плащам ДДС по митническа декларация не ми се намалява размерът на ДДС-то, което плащам всеки месец до 14-то число? От мнението на delphine (благодаря за което) така излиза.
#7 | Вчера в 17:01
Публикации: 12293 / 2303
Тоест като плащам ДДС по митническа декларация не ми се намалява размерът на ДДС-то, което плащам всеки месец до 14-то число? От мнението на delphine (благодаря за което) така излиза.

Някак този извод ми показва, че сякаш не сме се разбрали.  :smile1:
Да илюстрирам с пример какво имам предвид. Закупувате стока по МД и плащате на митницата 20 000 лв / примерно / ДДС. Приемаме, че имате право на данъчен кредит за тези закупени стоки . В този случай ще ползвате при подаване на СД ЗДДС за съответния месец 20 000 данъчен кредит по МД. Да приемем, че същият този месец и следващите два след него имате продажби , за които имате начислено 12000 лв. ДДС общо. В този случай ще следва да искате възстановяване на 8000 лв.ДДС в края на процедурата.

"При това положение само ДДС кредит по митническата декларация ли ползвам или ползвам и ДДС дебит и се уравновесяват? Тоест ДДС кредита става нула при вноса на тези стоки."

ДДС кредита при вноса на стоки не е нула, ако ползвам Вашия израз, а си имате право на пълен данъчен кредит, ако приемем, че няма някакви специфики в закупуването на стоките, които Ви лишават от правото на данъчен кредит.

#8 | Вчера в 19:16
Може би аз твърде подробно написах въпроса и не стана ясно какво питам.
Като плащам ДДС по митническа декларация дали се намалява размерът на ДДС-то, което плащам всеки месец до 14-то число?
Благодаря.

#9 | Вчера в 19:32
Публикации: 318 / 39
Като плащам ДДС по митническа декларация дали се намалява размерът на ДДС-то, което плащам всеки месец до 14-то число?
Благодаря.

Да
#10 | Вчера в 19:53
Благодаря.
Потребител 1982, положението с платения ДДС по митническата декларация не се различава в същността си с платения ДДС по която и да е покупна фактура от български доставчик. Вие плащате на бългорския доставчик сумата на фактурата(а в нея е включен и ДДС) и като подадете месечната справка по ЗДДС си ползвате правото на ДДС- кредит. При МД плащате ДДС на Агенция Митници(или на НАП, без значение къде е банковата сметка) и с отразяването на митническия документ в дневника да покупки в съответния месец, упражнявате правото си на ДДС-кредит за така платения данък.. За какво зануляване на ДДС говорите, счетоводител не може да разбере.
#11 | Вчера в 20:00
За данъния кредит е ясно.
Пример давам и не използвам думата зануляване.
Идва време за СД по ДДС към 14-то число.
Имам 10 000 лева ДДС да възстановявам.
Давам на счетоводството митническа декларация с платено ДДС 8 000.
Намалява ли се размерът на ДДС-то за възстановяване (ДДС кредита) от 10 000 минус 8 000 и да стане 2 000.
Това би отговорило на всичките ми въпроси и да знам как да си зареждам стоката.

#12 | Вчера в 20:09
Ако платя 8 000 ДДС по МД и после естествено ползвам също 8 000 ДДС кредит по същата МД тогава какъв кредит се трупа от този конкретен внос по тази МД? Вече ако ги плащам тези 8 000 ДДС към частна БГ фирма, тогава естествено само кредит 8 000 се трупа. Ето това имам предвид.
#13 | Вчера в 20:54
А сак го правихте, когато банковите сметки на АМ и НАП бяха различни?
Сега - пак така.
#14 | Днес в 16:06
За данъния кредит е ясно.
Пример давам и не използвам думата зануляване.
Идва време за СД по ДДС към 14-то число.
Имам 10 000 лева ДДС да възстановявам.
Давам на счетоводството митническа декларация с платено ДДС 8 000.
Намалява ли се размерът на ДДС-то за възстановяване (ДДС кредита) от 10 000 минус 8 000 и да стане 2 000.
Това би отговорило на всичките ми въпроси и да знам как да си зареждам стоката.
Не разбирам игрите на мисълта Ви, но при положение, че към момента имате 10000 лв. ДДС за възстановяване, то добавяте към тях още 8000 лв., които сте платили по митническата декларация и ще имате общо 18 000 лв. ДДС за възстановяване. От къде Ви хрумва, че с платен ДДС ще си намалявате кредита, не ми е ясно.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група