Здравейте, много неприятно указание, наистина. Все пак нещата може и да не са така зле.
Първото, което трябва да знаете е, че не могат да Ви уволнят със стара дата. Те може и да са издали заповедта на 12-ти, но е валидна датата на която сте я получила по пощата. Не подписвайте нищо и ги предупредете за това.
В това съм сигурна, само не знам дали деня на получаването се брои или не. Би трябвало следващият ден да се води като първи неработен.
Второ. Дори и да са Ви убедили да подпишете за 12.03, болничният Ви е от 6.3, а уволнението от 12.03, тоест те са длъжни да подадат болничния в НОИ.
От там нататък за колко дни ще Ви се изплати зависи от НОИ.
Гледам тук чл.42 КСО
Срок на изплащане на обезщетението
(3) Когато временната неработоспособност е настъпила преди прекратяване на срочни трудови и служебни правоотношения, договори за военна служба и договори за управление и контрол на търговски дружества, паричното обезщетение се изплаща за не повече от 30 календарни дни след прекратяване на правоотношенията или договорите.
Ако временната неработоспособност е поради трудова злополука или професионална болест, паричното обезщетение се изплаща до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.
Трето, винаги можете да отидете в Инспекция по труда и да поискате консултация, както и да пуснете жалба. Отидете и ако нещата са във Ваша полза, от там можете нежно да звъннете на работодателя и да предадете телефона на служителя да му обясни какъв е реда.
Това съм го играла с моя приятелка.
Не искаха да й приемат молба за уволнение по болест, приеха я набързо, че и й изплатиха и ваучери и неща, които не е очаквала.
Успех!