Трудов договор + ТЕЛК + договор за наем

Вчера в 22:21 75 2

Вчера в 22:21
Публикации: 4 / 0
Здравейте!

С ТЕЛК над 50 % съм с право на работа и съответно работя на трудов договор, по който ползвам в пълен размер данъчното облекчение за намаляване на облагаемия доход със съответната сума, не знам точно колко е в момента.

Предстои ми да отдам под наем недвижим имот. С оглед на горното, доходът от наем, който ще получавам и който няма да е висок, подлежи на деклариране и облагане, щом необлагаемия доход вече е приспаднат от доходите ми по трудовия договор, нали така?

Предполагам, че задавам отговор, но искам да съм сигурна.
#1 | Вчера в 22:58
Публикации: 10077 / 1760
Приспадането на "необлагаемия доход" за ТЕЛК 50 и над 50 процента при дохода от наем е на годишна база. Т.е. ако Ви плащат през м.03 може да приспаднете от плащането една сума от 7920 минус заплатата по трудов договор за м.01, 02 и 03.
Подчертавам: можете! (декларирате го в сметката за изплатени суми. А може и да не го правите.
По трудов договор задължително Ви приспадат по 1/12 от данъчното облекчение.  Според размера на доходите от трудов договор и от наем, както и от броя месеци с трудов договор и броя месеци с доходи от наем, в края на годината може да се окаже, че сте ползвали данъчно облекчение в повече или че имате право на още. Изравняването е чрез годишната данъчна декларация.
Дано разбрахте какво се опитвам да кажа.
#2 | Днес в 00:31
Публикации: 4 / 0
Благодаря, мисля, че Ви разбрах.  :good:
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група