Съкращение чл,328

24.05.2025, 10:41 399 6

24.05.2025, 10:41
Публикации: 5 / 0
Съкращават ме по чл.328 ал.1 т.2  и чл. 220 ал.1 и  имам следните въпроси:
1. В какъв срок  трябва да ми бъде изплатено обезщетението и ще получа ли всички допълнителни придобивки като ваучери за храна?
2. Сумата на обезщетението как трябва да се изчисли?
3. Какъв е срока за регистриране в бюрото по труда?
4. Срока на обезщетението зачита ли се за трудов стаж?
5. Ако изляза болничен през този месец с обезщетение, ще получа ли пари за него, тъй като планирах медицинска интервенция с евентуален болничен 10 работни дни?
6. При положение, че ме съкращават с основание - съкращаване на щата, а обявиха ново място, но с уточнение, че служителя трябва да има 5 години стаж на сходна длъжност, а моя е 3 години имам ли право да претендирам за неправомерно съкращение?
#1 | 24.05.2025, 12:00
Публикации: 10186 / 1787
1. Плащането - до края на месеца, следващ месеца на прекратяване на договора.  За ваучерите не зная. Предполагам  не
2. Според възнаграждението с постоянен характер (без бонуди и други случайни) от предходния месец, през който са отработени поне 10 дни и изчислено пропорционално на неотработената част от предизвестието. За неспазено предизвестие от 30 дни - една заплата.
3. До 7 работни дни от датата "считано от...", вписана в заповедта
4. На това по чл.220 - не.
5. Не
6. И да претендирате, едва ли ще има полза. При тази ситуация не бих ползвала 328, т.2, а друго, далеч по-удобно за работодателя основание

Напомням: при прекратяване по чл.328, т.2 имате право на обезщетение по чл.222, ал.1 - една заплата + 1 месец осиг.стаж. След изтичане на 1 месец от датата на прекратяване на договора, отивате при бившия работодател и подавате писмено искане да Ви плати. Между другото - и от борсата ще Ви посъветват същото
#2 | 24.05.2025, 15:47
Относно това разяснение -
"Напомням: при прекратяване по чл.328, т.2 имате право на обезщетение по чл.222, ал.1 - една заплата + 1 месец осиг.стаж. След изтичане на 1 месец от датата на прекратяване на договора, отивате при бившия работодател и подавате писмено искане да Ви плати. Между другото - и от борсата ще Ви посъветват същото."
Това се прилага в случай, че не съм си намерила работа още в първия месец след освобождаването нали така?
Също прочетох, че ако съм намерила работа, но заплащането е по-ниско, имам право на разликата в двете заплати за този първи месец. Моля да потвърдите дали е вярно.
Благодаря много за отговорите.
#3 | 24.05.2025, 17:05
Публикации: 10186 / 1787
И по двата въпроса - да
#4 | 24.05.2025, 17:07
Благодаря много ХХХХХ !
#5 | Вчера в 16:04
Обезщетението за неспазено предизвестие в какъв срок трябва да бъде изплатено?
#6 | Вчера в 16:11
Публикации: 194 / 36
Кодекса на труда
Брутно трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията и срок за изплащане
(Загл. доп. - ДВ, бр. 102 от 2017 г., в сила от 22.12.2017 г.)
 7 промени
Чл. 228. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Размерите на обезщетенията по чл. 215, 218, 222 и 225 се прилагат, доколкото в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор не са предвидени по-големи размери.

(3) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2017 г., в сила от 22.12.2017 г.) Обезщетенията по този раздел, дължими при прекратяване на трудовото правоотношение, се изплащат не по-късно от последния ден на месеца, следващ месеца, през който правоотношението е прекратено, освен ако в колективния трудов договор е договорен друг срок. След изтичане на този срок работодателят дължи обезщетението заедно със законната лихва.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група