ТД по чл.114 от КТ

Днес в 18:21 37 2

Днес в 18:21
Публикации: 76 / 2
Здравейте! За пръв път се сблъсквам с този вид договори. Имам лице пенсионер назначено на такъв вид договор на длъжност градинар. Уговорката е да идва в определени дни от месеца, когато има нужда от косене и поддръжка на градината. Съществуващият му ТД не е оформен добре. Вписано е работно време 8 часа на седмица, без уточняване кои дни, начало и край на работното време или пък в условията на СИРВ. Помогнете ми с определянето на основното възнаграждение, което ще е върху МРЗ пропорционално на отработените дни, които ще са 5 работни дни за месеца в повечето случаи, защото зимните месеци няма работа. Тогава може да бъде повикан и за 1 ден. Но до колкото чета КТ трябва да се уточнят точно дните и работното време. Например всеки вторник и четвъртък от ...до. Или в условията на СИРВ с графици. Тъй като всеки месец е с различен брой работни дни за страната, не излиза ли че и основното възнаграждение е променливо? Така му е правена заплата досега например 1077/21*5 или 1077/19*5 Притеснява ме, че това означава подаване на ЕТЗ всеки месец. Което е безумие. Съставянето на графици не ме притеснява. Другото което ми идва на ум е да се уговори твърдо възнаграждение например за 5 дни в месеца 300 лв., и ако има неотработени дни да се ползва платен/неплатен отпуск. Благодаря на отзовалите се!
#1 | Днес в 18:55
Публикации: 10244 / 1803
1. Защо  иксирате точно 5 дни в месеца? В чл.114 отдавна вече е само "определени дни" без изискване "до 5".
2. Ако си правите сметка за дневна заплата, по-добре не издребнявайте чак толкова. Определете лев- два по-високо възнаграждение - например 285 лв ако наистина ще работи 5 дни в месеца.
3. Да, в ТД по чл.114 задължително се посочват дните и работното време. Или СИРВ. Но тогава графикът е задължителен и то предварително
4. Вариантът с неплатения отпуск много ми харесва. Дори при ТД по чл.67. Стои си в неплатен, когато потрябва - спира отпуска. Е, малко повечко писане - молби(заявления) от работника, заповеди..., но всичко може да се спретне и постфактум. Пък и няма ЗО за неплатения...
#2 | Днес в 19:47
Публикации: 76 / 2
1. Защо  иксирате точно 5 дни в месеца? В чл.114 отдавна вече е само "определени дни" без изискване "до 5".
2. Ако си правите сметка за дневна заплата, по-добре не издребнявайте чак толкова. Определете лев- два по-високо възнаграждение - например 285 лв ако наистина ще работи 5 дни в месеца.
3. Да, в ТД по чл.114 задължително се посочват дните и работното време. Или СИРВ. Но тогава графикът е задължителен и то предварително
4. Вариантът с неплатения отпуск много ми харесва. Дори при ТД по чл.67. Стои си в неплатен, когато потрябва - спира отпуска. Е, малко повечко писане - молби(заявления) от работника, заповеди..., но всичко може да се спретне и постфактум. Пък и няма ЗО за неплатения...
Благодаря!
За дните, видях че вече не са ограничени до 5, може и повече, може и по-малко. 5 дадох за пример. Но реално трябва да фиксирам брой в ТД, нали?
Точно, че не искам да се плаща на ден. Но така са го правили до сега. И затова си мисля, в началото на месеца да подам ЕТЗ за основно възнаграждение примерно 300 лв. и да не завися от броя отработени дни. А ако случайно има месеци в които е повикан за по-малко от 5 дни, пускам неплатен. Играчка е да, но не виждам друг начин. Поне ще си спестя преизчисляване на заплата всеки месец.
Така как ви се струва? И още нещо - благодаря за вметката за здравни осигуровки на пенсионер в неплатен отпуск. Този момент ми беше убягнал.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група